Camilla blev tvangsindlagt: Det var nedværdigende

Camilla Sundstrøm kender alt til den ydmygende følelse af at blive tvangsindlagt.

Camilla Sundstrøm har flere gange prøvet at blive tvangsindlagt. (Foto: Jan Rørkjær © (c) DR)

Camilla Sundstrøm havde tappet sig selv for så meget blod i oktober, at hun var nødt til at søge læge. Hun havde brystsmerter, og lægen vurderede, at der var akut brug for hjælp.

Enten skulle hun have en blodtransfusion eller tvangsindlægges, så hun fik hjælp til ikke længere at tappe sit eget blod. Den 27-årige kvinde ville ikke lade sig indlægge frivilligt.

Derfor endte det med en tvangsindlæggelse, og dermed er Camilla Sundstrøm en af de 4145, der sidste år blev tvangsindlagt.

Ekstremt nedværdigende

- Det er ekstremt nedværdigende, at der kommer sådan to betjente i uniform og tror, at de ved så meget, bare fordi de har uniformen på. De ved ikke særlig meget om psykisk syge og psykisk sygdom, forklarer Camilla Sundstrøm.

Camilla Sundstrøm er paranoid skizofren og lider af den tvangstanke, at hendes eget blod er forurenet, forklarer hun. Derfor tapper hun sig selv for blod, og derfor blev hun tvangsindlagt i efteråret.

- Når man bliver ført væk med en betjent på hver side, og folk kigger, er det ikke særlig rart. Folk tænker jo det værste om én. Det er et mareridt, siger hun.

Sparkede og kæmpede imod

Det er langtfra første gang, at Camilla Sundstrøm har prøvet at blive tvangsindlagt. Faktisk kan hun ikke længere huske, hvor mange gange hun har prøvet, at politiet har hentet hende. Men hver gang har hun følt det som et overgreb. I oktober strittede hun ikke imod, men sådan har det ikke altid været, når hun skulle tvangsindlægges.

- Da jeg var 18-19 år, var jeg meget udadreagerende. Sparkede, slog og spyttede. Så griber betjentene om en og lægger en i håndjern. Så får man ikke noget valg, forklarer Camilla Sundstrøm.

For tiden har Camilla Sundstrøm det godt på det hjem for unge med psykisk sygdom i Aarhus, hvor hun bor.

- Jeg kan godt se i dag, at det var nødvendigt, da jeg blev tvangsindlagt, men jeg håber aldrig, at det sker igen.