Camillas medicin kan koste op til én million: Man kan ikke sætte pris på livet

En ny aftale sikrer billigere medicin, men priserne er stadig skyhøje, og prioriteringsdebatten fortsætter.

Camilla Mønsted Lund var selv chokeret over, hvor dyr hendes medicin var.

En ny aftale sikrer, at de officielle listepriser på sygehusmedicin, der allerede er på det danske marked, bliver reduceret med ti procent frem mod 2019.

Aftalen er med til at dæmme op for de enorme beløb, som de danske sygehuse hvert år bruger på dyr medicin.

En af dem, der får den dyre medicin er 31-årige Camilla Mønsted Lund fra Randers. Hun har leukæmi, og hendes behandling er afhængig af medicin til mellem 500.000 kroner og en million kroner, der strækker sig over et halvt år.

- Jeg synes, det er fantastisk, at man har muligheden for at få den type medicin, der er så dyr som min, når den er så livsvigtig, siger hun.

Aftalen er indgået mellem Regioner og Lægemiddelindustriforeningen (Lif) og er med til at spare regionerne millioner. Sidste år købte de medicin til sygehusene for mere end 7, 5 milliarder kroner.

Camilla Mønsted Lund var selv chokeret over, hvor dyr hendes medicin var, og hun forstår godt, at det er en stor udgift. Men hun mener, at alle mennesker skal have mulighed for at blive raske.

- Det har at gøre med liv og død. Så hvis man kan redde nogle mennesker, så skal der ikke sættes tal på.

- Det er en menneskeret, når man er uheldig og bliver syg, at man kan få den hjælp, som vi er så privilegerede at få.

Sådan er aftalen:

  • Den nye prisaftale for sygehusmedicin løber fra 1. april 2016 til 31. marts 2019. Det er tredje gang, at Sundhedsministeriet indgår en aftale med Lif om et prisloft på sygehusmedicin.
  • Prisloftet for listepriserne på eksisterende sygehusmedicin bliver sænket med 2,5 procent henholdsvis den 1. maj 2016, 1. april 2017, 1. april 2018 og 1. februar 2019.
  • Prisen på ny sygehusmedicin må ikke overstige den gennemsnitlige pris i vores ni referencelande - Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Irland og Østrig.
  • Hvis et nyt sygehuslægemiddel ikke er markedsført i mindst tre af førnævnte lande ved introduktionen i Danmark, fastsættes der et midlertidigt prisloft, når produktet er markedsført i tre lande. Prisloftet bliver genberegnet, når medicinen er blevet introduceret i seks af referencelandene.
  • Nye sygehuslægemidler omfattes af prisreduktionerne i det omfang, markedsføringen i Danmark har fundet sted forud for de ovennævnte skæringsdatoer i aftaleperioden.
  • Det er tredje gang, at Sundhedsministeriet indgår en aftale med Lif om et prisloft på sygehusmedicin.
  • Fakta: Sundhedsministeriet