Campingpladser og hoteller utilfredse med regeringens seks dages-regel: Det giver ikke mening for os

Reglen om, at udlændinge skal booke mindst seks overnatninger skaber usikkerhed i turistbranchen.

Allan Svendsen, ejer af Rømø Familiecamping, frygter, at regeringens seks dages-regel får turister til at holde sig væk. (Foto: © DR Nyheder)

Det vakte en vis begejstring i turistbranchen, da regeringen i går lempede på grænselukningen og meddelte, at tyskere, islændinge og nordmænd fra juni igen kan krydse grænsen til Danmark.

Men der er skår i glæden for hoteller og campingpladser, der fra den 15. juni igen kan slå dørene op for udenlandske turister.

For åbningen sker med restriktioner, der betyder, at turister skal dokumentere, at de har booket et ophold uden for København med mindst seks overnatninger på hotel, campingplads eller lignende, lød det fredag fra Mette Frederiksen (S).

Og det vækker skepsis hos Allan Svendsen, ejer af Rømø Familiecamping, der har set sig nødsaget til at ringe til mange af dem, der har booket hos ham - de har nemlig booket under seks dage.

- Vi er to en halv times kørsel fra Hamburg og ganske tæt på Kiel og Flensborg. Det er mennesker, der kommer herop og holder forlænget weekend på den nordlige side af grænsen. De hører med til vores lokalsamfund. Det er dem, der ikke kan komme herop. Medmindre de booker seks dage, siger Allan Svendsen.

60 procent af campingpladsens bookinger er på under seks overnatninger, og campingspladsejeren håber derfor, at regeringen vil revidere sin genåbningsplan.

- Det er millioner, vi mister hver eneste dag, siger han.

- Det giver ingen mening for os.

Spænder ben for hotellernes korttidsturisme

Også hos Hotel Fjordgaarden i Ringkøbing, som normalt huser mange gæster fra Norge og Tyskland, skaber den nye seks dages-regel store frustrationer.

Her driver man i særlig grad såkaldt ”korttidsturisme”, hvilket vil sige, at gæsterne som oftest kun booker to-tre dages overnatninger.

- Seks dages-reglen gør jo, at hoteller nok ikke vil opleve den store forskel. Seks dage på ét hotel er ikke set før ude ved mig i hvert fald. Så jeg tror ikke på, at det vil gøre nogen forskel for Fjordgaarden, at vi åbner grænserne, når den regel bliver bundet på det hele, siger hoteldirektør Brian Madsen.

Normalt udgør udenlandske turister cirka 20-25 procent af hotellets samlede antal gæster, men det tror hoteldirektøren ikke på kommer til at ske i år.

- Hvis ikke der bliver nogle lempelser for hoteldelen, så tror jeg ikke på, at de kommer. Jeg kan ikke se, at nordmænd og tyskere booker seks dage i streg på hoteller, siger Brian Madsen.

- Vi skal kunne styre smitten

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) skal reglen om de seks bookinger sikre, at man kan styre smitten og samtidig give mulighed for at trække turister til.

Og der ér mulighed for at komme rundt om at skulle booke seks overnatninger på samme hotel, lyder det.

Hoteldirektør Brian Madsen håber på lempede regler for hotellerne. (Foto: © (C) DR Nyheder)

- Langt de fleste, som lejer sommerhuse, kommer jo for en uge, og dermed opfylder de jo fint kravet. Og dem, som tager på hotel, tager måske ikke kun på ét hotel, men videre til et andet sted, og det behøver jo ikke være samme sted, man er, alle seks dage. Det er jo bare seks overnatninger i kongeriget, siger han til DR.

Men det hjælper ikke nødvendigvis særlig meget, at regeringen har åbnet for dén mulighed, lyder det fra Hotel Fjordgaardens direktør.

- Det bliver meget omstændeligt for den type kunder, vi har. De er spontane, så de ved ikke altid, hvor de ender, siger Brian Madsen, der tvivler på, at man lykkes med at få hotelgæsterne til at booke samfulde seks overnatninger hjemmefra.

Ingen udenlandske turister på københavnske hoteller

Længere østpå i København må de udenlandske turister slet ikke booke overnatninger på hotellerne.

København er nemlig det sted i landet, hvor der er flest coronasmittede. Derfor vil regeringen ikke tillade, at turister overnatter i hovedstaden - eller på Frederiksberg.

- Man må gerne tage til København og gå en tur og spise på restaurant, men man skal overnatte et andet sted, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fredag.

Og også den del af genåbningsplanen skaber stor usikkerhed for byens hoteller, hvor de udenlandske turister normalt står for to tredjedele af byens hotelovernatninger.

Det gælder også for Hotel Rye115, der ligger på Østerbro, hvor afbestillingerne så småt er begyndt at tikke ind.

Hotelejer Charlotte Eberhard forstår godt, hvorfor regeringen har truffet den beslutning. Men når det er sagt, har det også meget store konsekvenser, fortæller hun:

- Det har kæmpe konsekvenser økonomisk, arbejdsmæssigt og familiemæssigt, fordi vi har sendt vores ansatte hjem. Min mand og jeg drifter hotellet alene nu, syv dage om ugen fra tidlig morgen til sen aften, og vi har fire hjemmeboende børn. Så det har kæmpe konsekvenser på mange hylder.

Hun sætter sin lid til, at de danske turister vil være nok til at sikre hotellets overlevelse. Men fremtiden ser usikker ud.

- Vi skal klare den. Det er jo vores livsværk, siger Charlotte Eberhard.

Først efter sommeren vil regeringen se på at åbne for yderligere lande end Island, Norge og Tyskland.