Cannabis-kur bliver solgt ulovligt til alvorligt syge

Et nyt dansk firma rådgiver kræftsyge patienter til at droppe den traditionelle behandling og i stedet behandle sig selv med cannabisolie - stik mod lægernes anbefaling.

En tre måneder lang kur med cannabisolie koster i omegnen af 25.000 kroner.

Kræftpatienter og andre alvorligt syge er begyndt at behandle sig selv med cannabisolie, fordi de håber, at de kan få det bedre eller blive helbredt.

Mange af dem søger råd og vejledning på en alternativ klinik, som hedder KanMed. Klinikken kalder sig et "Center For Medicinsk Cannabis Forskning", og den reklamerer med at have en kur mod kræft.

Kuren består blandt andet i, at man skal spise en olie, som er lavet af cannabis. Olien indeholder stoffet CBD, som angiveligt er medicinsk aktivt, men ikke euforiserende. Olien er ikke godkendt som lægemiddel og er dermed ulovlig at sælge.

Dyre dråber

Og det er dyre dråber. Olien koster ca. 2500 kr. for 10 ml.

Doseringen er forskellig fra patient til patient, men kan typisk ligge på 1-2 ml pr. dag - og en kur kan vare både 100 og 200 dage.

En tre måneders kur, hvor patienten indtager 1 ml pr. dag koster altså ca. 25.000 kr.

Rådgiver og sælger er den samme

Cannabisolien er ganske nem at få fat i. På Kanmeds hjemmeside linker de nemlig til en dansk producent af olien, som hedder Endoca, og på Endocas hjemmeside kan man nemt og bekvemt bestille den dyre olie med et par enkelte klik.

Det fremgår ikke af Kanmeds hjemmeside, hvem der driver klinikken - her er ingen navne, men henvises til "et engageret team af internationale forskere i plante- og urteekstrakter". Det pointeres, at klinikken er uafhængig af blandt andet medicinalvirksomheder.

Men på en tidligere version af hjemmesiden har der faktisk stået, hvem klinikkens såkaldte internationale forskere er. Øverste navn på listen er en mand, der hedder Henry Vincenty. Af CVR-registeret fremgår det, at han er direktør i Endoca, den danske virksomhed, der producerer og sælger cannabisolie.

Er involveret i fremstilling og salg

Det er altså ikke sandt, når Henry Vincenty påstår at være uafhængig af blandt andet medicinalvirksomheder. Han er dybt involveret i fremstilling og salg af det produkt, patienterne anbefales gennem rådgivningsklinikken.

- Det indikerer i hvert fald klart over for os, at det er en virksomhed, der forsøger at køre i kanten af reglerne og egentlig ikke er interesseret i at overholde dem.

- Så det er egentlig rimeligt kritisabelt set med vores øjne, at man forsøger at skjule sin identitet og forsøger at skjule nogle oplagte forbindelser mellem at man sidder og rådgiver med den ene hånd og man sådan set udleverer den medicin, man foreslår, med den anden hånd, siger Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, Juridisk chefkonsulent, Sundhedsstyrelsen

Vildleder patienter

Kontant på DR1 har talt med en række patienter og pårørende, der har siddet over for Henry Vincenty i en konsultation eller fået rådgivning af ham over telefonen.

- Han blev ved med at understrege, at de ikke havde nogle økonomiske interesser, og det undrede mig meget, at han brugte så meget tid på at fortælle, hvor uafhængige de var. Han blev ved med at køre i det, fortæller en patient til Kontant.

Troede det var lovligt

Af hensyn til deres familie, arbejde og omgangskreds ønsker ingen patienter at stå frem med navn, men Kontant har fået lov at genfortælle deres oplevelser:

- Han siger til mig, at den bedste olie kommer fra et firma, der hedder Endoca, og at den er helt lovlig, fordi den kun indeholder meget lidt THC, som jo er det, man kan blive skæv af, beretter en patient, og en anden siger:

- Det var helt lovligt. Det firma, der lavede olien, havde alle de tilladelser, der skulle til.

Håndcreme eller salve

Henry Vincenty fortæller altså ikke sine klienter, at han er knyttet til Endoca, og han påstår, produktet er lovligt, men det passer ikke: Ser man på olien på Endocas hjemmeside, står der, at det er en håndcreme eller en salve - altså noget til at smøre på hænderne.

Men det gør den ikke spor lovlig i følge Miljøstyrelsen.

- Altså et produkt, der bliver markedsført til at kunne behandle sygdomme og som samtidig er beregnet til at blive indtaget, det er ikke et kosmetisk produkt.

Så det her kan altså ikke betragtes som en håndcreme?

- Nej, det kan man ikke, fastslår toksikolog Lærke Ambo Nielsen, Miljøstyrelsen.

Ulovlig medicin og uansvarlig rådgivning

Og Henry Vincenty er udmærket er klar over, at han ikke kan camouflere cannabisolien som noget til at smøre på hænderne. Det dokumenterer en mail fra Endoca til en patient, skrevet for en måned siden:

- "Husk på at vi sælger vores olie som håndsalve, da vi endnu ikke har fået tilladelser til at sælge olien som medicin.

Og den går slet ikke, lyder det fra Sundhedsstyrelsen:

- Vi har været inde på Endocas hjemmeside og læse, hvordan de beskriver deres olier. Og ud fra det, må vi umiddelbart sige, at det er medicin. Uanset at de præsenterer det som værende en salve eller noget lignende, siger Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, Juridisk chefkonsulent, Sundhedsstyrelsen.

Forbudt at reklamere

I Danmark er det ikke tilladt at reklamere for eller sælge en medicin, med mindre man har en godkendelse.

- Og det har de ikke. De har ikke en godkendelse til noget af de her olier, de har liggende. Forskellige hampeolier, CBD-olier, og cannabisolier, og hvad de nu kalder dem derinde. Dem har de ikke nogen tilladelse til, understreger Frank Bøgh Wendelbo-Madsen.

Men ikke nok med, at han sælger et ulovligt produkt - Henry Vincenty rådgiver også patienter til at fravælge den medicinske behandling, de er i gang med. Vincenty er ikke læge, men har en bachelor i bioteknologi.

Fraråder kemobehandling

I en mail, som Kontant er kommet i besiddelse af, fra Endoca til en patient, står der: "Vi fraråder kraftigt kemobehandling".

Andre patienter fortæller det samme til Kontant:

- Vi skulle bare stoppe med kemoterapi og begynde på olien.

- Han fortalte mig, at jeg bare skulle stoppe med at tage al min medicin, selvom han slet ikke vidste, hvad jeg tog.

Det er uansvarligt

Den slags rådgivning ryster Kræftens Bekæmpelse:

- Det er helt uansvarligt, at uautoriserede folk er begyndt at udtale sig om, hvem der skal have kemoterapi og ikke.

- De er overhovedet ikke i en vidensmæssig position, hvor de kan tage stilling til, at en given patient skal have kemo eller ikke have kemo. Det har vi altså speciallæger til at afgøre, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Forbud mod salg

Sundhedsstyrelsen har bedt Endoca om at fremlægge dokumentation for cannabisoliens medicinske virkning og for KanMeds påstand om, at man har fundet kuren mod bl.a. kræft.

- For det er jo sådan, kan man sige, hvis man går ud og reklamerer for nogle sundhedsydelser, og blandt andet påstår nogle forskellige ting og sager, jamen så skal man jo kunne bevise det og sandsynliggøre, at det er korrekt.

- Du kan jo ikke bare påstå det, og så lade som ingenting. Så derfor beder vi selvfølgelig om at komme med en sådan dokumentation, og nu går vi og venter på at få et svar, siger Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, Juridisk chefkonsulent, Sundhedsstyrelsen

Kan ende med politianmeldelse

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan det ende med, at Endoca får et påbud om at stoppe salget af cannabisolie.

Overholder de ikke det, kan næste skridt være en politianmeldelse.

Hør Endocas direktør Henry Vincentys svar - og se en patient fremstille sin egen cannabisolie - i Kontant tirsdag 21.05

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk