Cannabisolie sælges som kræftkur mod bedre vidende

Trods oplysninger om det modsatte, hævder danske sælgere, at cannabisolie kurerer kræft.

Cannabisolie udvindes af hampplanten, som det er ulovligt at købe og sælge i Danmark. (© © DR)

Selv om der ikke er dokumentation for det, så bliver cannabisolie solgt i Danmark med løfter om, at den kan helbrede kræft.

Kræftpatienter forsøger sig i stigende omfang med den ulovlige cannabisolie som den sidste udvej, men P1 dokumentar har undersøgt den videnskabelige dokumentation, og det viser sig, at den ikke eksisterer.

Alligevel lovpriser Henrik Vincenty, en af producenterne af den ulovlige cannabisolie i Danmark, sit produkt uden forbehold.

- Vi kan godt fjerne cancercellerne, det er der ingen tvivl om. Det ser vi, når folk begynder at indtage olien, så falder canceren drastisk, siger han i P1 Dokumentar.

Lovprises på nettet

Cannabisolien sælges ulovligt blandt andet på Christiania og i små butikker, hvor der også sælges remedier til hashdyrkning, og på internettet, hvor man kan læse mange beretninger om dens helbredende effekt på cancer.

Henrik Vincenty forklarer, at han blandt andet har sin viden om oliens helbredende effekt fra en amerikansk læge, Allan Frankel, som skulle have masser af eksempler på, at olien har hjulpet kræftramte.

- De bliver kureret. Canceren bliver kureret, det er der ingen tvivl om, siger Henrik Vincenty.

Ekspert: Charletanner påstår, at olien kurerer

Da P1 dokumentar tager kontakt til Allan Frankel er det imidlertid en helt anden historie, han fortæller.

Allan Frankel har arbejdet som læge i mere end 30 år og har siden 2006 officielt rådgivet patienter om cannabis som medicin. Han er blevet kaldt USA 'pot-læge', har en klinik i Santa Monica og er fortaler for medicinsk cannabis.

Men han er ikke enig i, at cannabisolie kan kurere kræft.

- Dem, der hævder, at cannabis olie kan kurere kræft, er primært charletanner. Der mangler at blive fulgt op på mange af de patienter, der tager cannabisolie. Jeg har set eksempler på patienter, der har indtaget store doser, som først fik det bedre, men efterfølgende døde. Det er ikke en kur mod kræft. Jeg har aldrig set eksempler på, at det har helbredt kræft, siger han til P1 Dokumentar.

Historier på nettet passer ikke

Trods den klare melding, fastholder Henrik Vincenty, at flere af Allan Frankels patienter er blevet raske, men det afviser Frankel selv.

- Mange af de historier, man kan finde på nettet om børn, der er helbredt for hjernesvulster, er ikke sande. Børnene er faktisk døde, siger Allan Frankel til P1 Dokumentar.

Han tilføjer dog, at han har oplevet, at flere patienter har færre smerter og får det psykisk bedre med deres cancer, når de tager cannabisolierne.

Kan nemt være for meget eller for lidt

Selv om Allan Frankel er fortaler for at bruge cannabis medicinsk, så ser han mange problemer i den udbredte - og uregulerede - brug af cannabisolie.

Dels er det svært for folk at vide, hvor store mængder, det er klogt at tage, dels ved man ikke, hvad olien indeholder.

For mange af de virksomme stoffer i olien kan have den stik modsatte effekt, afhængig om man tager en høj eller lav dosis, fortæller han.

Farlige stoffer i olien

Allan Frankel har selv testet en olie, han har fået i Danmark, som indeholdt rester af isopropanol eller isopropyl, en alkohol, der kan være livsfarlig for mennesker.

- Nogen vil blive forgiftet. Nogen får dårlig medicin, fordi markedet er ureguleret, siger Allen Frankel.

Kun en legalisering af cannabisolien kan løse problemet med den dårlige kvalitet, mener Allan Frankel.

Hør P1 Dokumentar "Cannabisolie som kræftbehandling" torsdag kl. 14.03 eller her.

Facebook
Twitter