Carl, Alma og Emil: Oldeforældres korte navne er brandvarme

Forældre vælger ofte ubevidst navne, som de synes passer til den måde, de lever og opfatter sig selv på, siger navneforsker.

Storm, Liv, Carl og My.

Kort og godt. Sådan er tendensen, når forældre skal navngive deres nyfødte, og inspirationen bliver hentet fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor kortformer af de traditionelt lidt længere navne blev taget i brug.

På top ti-listen over de mest populære navne givet i 2016 er der da også adskillige både pige - og drengenavne i kort form: Carl, Ida, Ella, Noah, Emil og Alma.

Børnene får deres oldeforældres navne, ofte navne som var populære i begyndelsen af 1900-tallet.

Birgit Eggert, navneforsker, Københavns universitet

Alle navne, der har været populære igennem længere tid, for når det gælder navngivning, sker der ikke de helt store udsving fra år til år, forklarer lektor i navneforskning på Københavns Universitet, Birgit Eggert.

- Der skal helst gå mindst tre generationer, før navne igen bliver populære. Det ser vi også i dag, hvor børnene får deres oldeforældres navne, ofte navne som var populære i begyndelsen af 1900-tallet, som f.eks. Sofia, Ella eller Carl, Emil og Alfred.

Ligesom der er mange korte navne på top 50-listen over de mest populære, findes også især pigenavne, der ender på både -a og -y, der også gjorde sig gældende i begyndelsen af det forrige århundrede.

Flere forskellige navne

Generelt er der dog kommet langt større variation i vores valg af navne til de nyfødte, forklarer navneforskeren.

- Det mest iøjnefaldende er, at forandringerne ikke sker så hurtigt over tid. Og selvom der i dag er færre, som hedder det mest hyppige navn, er det stadig et navn, der i høj grad bliver valgt til.

Førhen var der omkring fire procent af en årgang, der fik det mest populære navn, men i dag er det kun omkring to procent.

- Typisk kunne man sidde med to-tre med samme navn i en klasse, men sådan er det ikke helt længere, så man behøver ikke at undgå det hyppigst anvendte navn, siger Birgit Eggert.

Danmark Statistiks hjemmeside er der lister over over de mest populære navne helt tilbage til 1985, hvor det fremgår, at de mest populære navne Louise og Martin blev givet til henholdsvis 932 og 1190 børn.

- Man vælger ofte et navn, som stammer fra det miljø, man selv er vokset op i. Eller det modsatte, hvis man vil forsøge at lægge afstand til ens baggrund

Birgit Eggert, navneforsker, købehanvs universitet

I dag er de mest populære navne Sofia og Noah kun givet til 480 og 538 børn det seneste år.

Spredning af navnene, mener Birgit Eggert, kan forklares med, at forældrene i dag har statistikkerne tilgængelige, og derfor ofte bevidst fravælger de mest populære navne.

Tv og film kan gøre navne populære

Samtidig er der en tendens til at vælge navne, som man oftere hører i mediebilledet, og det kan være en forklaring på, at navne fra både film - og tv-serier pludselig ser ud til vinde popularitet.

- Et navn bliver jo hurtigt mere udbredt, hvis det optræder i en tv-serie eller i medierne generelt.

Hun nævner blandt andet navnet årets højdespringer Saga, som den hårdkogte svenske kriminalkommissær Saga Noren fra tv-serien 'Broen' hedder, og samme tendens sås i midten af 90’erne, da Disneys tegnefilm Aladdin, hvor prinsessen hedder Jasmin, kom.

- Efterfølgende kunne vi tydeligt se i statistikkerne, at Jasmin blev populært, så det må næsten være fordi, det pludselig blev et kendt navn, siger Birgit Eggert.

Vigtigt for vores identitet

Den nuværende navnelov blev ændret i 2006, og på de ti år er der sket en markant ændring.

Dengang var der 4.310 drengenavne og 6.350 pigenavne, hvor der i dag er henholdsvis 16.549 og 20.267. Men det betyder ikke nødvendigvis, at forældrene føler, at de har så mange navne at vælge imellem.

- Der er nogle sociale og familiemæssige forhold, som bevirker, at forældre ubevidst allerede fra start har fravalgt en række navne og i stedet vælger et navne, som de synes passer til den måde, de lever og opfatter sig selv på, siger Birgit Eggert

- Man vælger ofte et navn, som stammer fra det miljø, man selv er vokset op i. Eller det modsatte, hvis man vil forsøge at lægge afstand til ens baggrund, forklarer Birgit Eggert.

Hun forklarer, at der i alle kendte kulturer bruges navne, og at de er helt essentielle for vores identitet og selvforståelse. Og også vigtig for andres forståelse af os.

- Når man får nogens navn at vide, så danner man sig jo allerede et indtryk af, hvem de er, siger hun og understreger samtidig, at navne i langt mindre grad end før er socialt udpegende.

- Typeeksemplet er jo nok Brian, som alle har en forudindtaget forestilling, hvem er. Men der er jo masser af Brian'er, som ikke er en "bølle-type".