Carl Holst frasiger sig dele af eftervederlag

Efter heftig debat om forsvarsminister Carl Holsts "efterløn" fra sin tid som regionsrådsformand, sætter Holst nu proppen i og stopper for flere udbetalinger.

Så sent som mandag fasthold Carl Holst, at han ville modtage vederlaget fra Region Syddanmark trods øget pres fra regionspolitikere. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Forsvarsminister Carl Holst (V) vælger at sætte en stopper for flere udbetalinger af sit eftervederlag fra sin tid som formand for Region Syddanmark. Det sker, efter massivt pres fra politikere og medier.

- Jeg synes, den her sag skygger for mit virke som forsvarsminister, siger forsvarsministeren til DR Nyheder. Se interviewet med Carl Holst i videoen herunder.

Carl Holst får i forvejen omkring 1,1 millioner kroner i ministerløn. Derfor har kritikken været stor over, at den tidligere regionsformand modtager 833.040 kroner i eftervederlag for 15 års virke som regionsformand og amtsborgmester.

Omkring halvdelen af beløbet er allerede overført til hans konto, og han har hidtil afvist at betale pengene tilbage. Men nu sætter han en prop i og frasiger sig den sidste del af sit eftervederlag på en lille halv million kroner:

På Søren Gades opfordring

På blandt andet sin Facebook-side har Carl Holst tidligere forsvaret sig med, at pengene er blevet udbetalt til hans konto helt automatisk. Men Carl Holst erkender nu, at han kan sige nej til den sidste del af udbetalingen.

Carl Holst meddelte i går, at han ikke ønskede det resterende beløb fra eftervederlaget.

Han oplyser til TV 2, at gruppeformand for Venstre Søren Gade har opfordret ham til at melde det ud offentligt.

- Jeg vil ikke bringe Forsvaret og militæret i en situation, hvor mine sager skygger for dem, siger han til TV2.

Onsdag kritiserede Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sin kollega. Han opfordrede blandt andet til at reglerne for vederlag bliver ændret.

- Når man har mulighed for at få et nyt, vellønnet job inden for den offentlige sektor som forsvarsminister, så er tanken med eftervederlaget ikke opfyldt, sagde han til Ritzau.

Enhedslisten: Ikke nok

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er tilfreds med Carl Holsts udmelding. Dog havde hun gerne set, at han havde overført den del af eftervederlaget, han allerede har fået udbetalt:

- Det lyder som om, at Carl Holst har hørt den gentagne kritik. Det er ikke i orden både at få dagpenge samtidig med man får løn. Så det er da positivt, at han frasiger fremtidige udbetalinger. Men jeg synes, han skal aflevere det, han har stået, tilbage, siger hun.

- Og skulle det være rigtig ordentligt, burde han love at kæmpe for at ændre regler, så vi kan få lukket for det her hul i loven, og ministre ikke kan få dobbeltløn, siger Pernille Skipper.