Carl og Alma får hjælp i en børnegruppe for skilsmissebørn

Skilsmissebørnene Carl og Alma taler om svære følelser i en børnegruppe. Det hjælper, siger de.

12-årige Carl Bom (tv.) og 11-årige Alma Heinskou Jakobsen (th.) mødes i en børnegruppe hos Center for Familieudvikling i København. (© DR)

Forskellige øvelser skal hjælpe 12-årige Carl Bom og 11-årige Alma Heinskou Jakobsen med at sætte ord på de følelser, man har som skilsmissebarn.

Én gang hver anden uge mødes de i en børnegruppe for skilsmissebørn hos Center for Familieudvikling i København.

Her hjælper en psykolog dem med at snakke om de svære ting, der kan opstå, når mor og far går fra hinanden.

- Det har altid været en rigtig fjern tanke for mig, at de kunne gå fra hinanden, og det er noget andre børn har prøvet, men jeg har aldrig helt kunne sætte mig ind i det, så det var meget overraskende, fortæller Carl Bom.

Flere skoleledere oplever, at skilsmissebørn får problemer i skolen. Derfor skal lærere og pædagoger på 30 af landets skoler nu efterudannes i at føre børnegrupper, som den Carl Bom og Alma Heinskou Jakobsen går i.

Ked af at gå i skole

Alma Heinskou Jakobsen kan nikke genkendende til, at de mange følelser, som man pludselig får som skilsmissebarn, går ud over glæden ved skolen

- Jeg var rigtig ked af at skulle i skole en overgang, fordi jeg savnede min mor og far, og jeg var bange for, at der ville ske dem noget, fortæller hun.

For Carl Bom er det blevet så slemt, at han har svært ved overhovedet at gå i skole.

- Jeg kan ligesom ikke klare så meget. Jeg bliver nødt til at være hjemme for, at der ikke er noget, der presser mig, og jeg har kort lunte ovre i skolen, siger han.

Børnegruppen hjælper

Begge skoleelever mener dog, at børnegruppen har været en stor hjælp for dem, efter deres forældre gik fra hinanden.

- Det er rigtig godt, for lige da jeg var startet i børnegruppe, der havde jeg haft det rigtig svært med mine forældre. Og nu er der ikke rigtig noget, siger Alma Heinskou Jakobsen.

- Det er ret rart også at høre det fra nogle andre børn, der er på ens egen alder. Så kan man få bekræftet, at det ikke kun er én selv, der har det, som man har det, siger Carl Bom.

Her laver børnene en øvelse med smileys, der hjælper dem med at sætte ord på deres følelser. (© DR)

Skiftedagen er sværest

Det er særligt det med nu at skulle bo nogle dage hos mor og nogle dage hos far, som er svært for de to børn.

- Det er irriterende, at man skal pakke ting, fordi så føler jeg, at jeg skal flytte et andet sted hen. Og det synes jeg er ret ubehageligt, fordi så føler jeg ikke, at jeg har noget helt rigtigt hjem, forklarer Alma Heinskou Jakobsen.

Det er Carl Bom helt enig i.

- Noget af det sværeste er skiftedagen. Så bliver man mindet om, at de er skilt. Det kan være, at man har vænnet sig en lille bitte smule til, at nu er man ovre hos den anden, og så skal man bare lige over til den anden, siger han.

Har fået en lillebror

Når man har fået sat ord på sine følelser i børnegruppen, begynder de da også at kunne se nogle fordele.

- De vil gerne begge to lave rejser i sommerferien. Til sommer skal jeg måske til Frankrig med min far og jeg skal til Norge med min mor, forklarer 12-årige Carl Bom.

Og 11-årige Alma Heinskou Jakobsen har fået søskende:

- Min far har fået en ny kæreste, og de har fået en lille dreng, som jo så er min lillebror. Det er rigtig dejligt og hyggeligt, siger hun.

Se mere om børnegrupper for skilsmissebørn i TV Avisen klokken 21.30

Facebook
Twitter