CBS efter kritik for at undskylde sang: Sangen er ikke forbudt

Handelshøjskolen mener, at gensidig respekt er afgørende efter sag om forskers krænkelse.

Danske politikere er ikke i tvivl.

Statsministeren, justitsministeren, kulturministeren, Folketingets formand, Socialdemokraternes formand og en lang andre folketingsmedlemmer har udtryk utilfredshed med, at en lokal leder på CBS har undskyldt over for en kvindelig forsker, at man på et internt møde har sunget sangen 'Den danske sang er en ung blond pige'.

Forskeren følte sig ifølge Kristeligt Dagblad krænket og ikke-inkluderet over sangvalget, da hun har en anden etnisk baggrund end dansk.

Sagen går næsten to år tilbage, men er blusset op i medier, efter at have været omtalt i P1 Morgen i lørdags og i dagens udgave af Kristeligt Dagblad.

Det var daværende viceinstitutleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy, Mads Mordhorst, som undskyldte over for kvinden, efter hun på mødet havde påpeget, at hun ikke følte sig inkluderet, når der blev sunget sangen om 'den unge blonde pige'.

Sangen ikke forbudt

Rektor på CBS, Per Holten-Andersen, siger dog, at CBS som institution ikke har undskyldt. Det var en personlig undskyldning fra Mads Mordhorst.

- Det er den pågældende, der har givet en undskyldning. På det tidspunkt var han leder, men en leder har også en personlig holdning. Men han kan selvfølgelig ikke sige undskyld på CBS’s vegne, siger Per Holten-Andersen.

Han vil ikke forholde sig til, hvorfor Mads Mordhorst valgte at gøre, som han gjorde.

- Det vil være meget forkert af mig at udtale mig om en situation, jeg ikke har været med til. Der kan være alle mulige baggrunde, som vi ikke kender. Derfor vil jeg ikke udtale mig om enkeltsagen. Jeg kan også finde tilfælde, hvor jeg selv har sagt undskyld, og alle andre skal ikke dømme, om det var rigtig, om jeg sagde undskyld eller ej, siger han.

Rektoren slår dog fast, at sangen gerne må synges på CBS.

- Den er ikke forbudt. Den er en del af dansk kultur, og den er en del af vores fortid. Selvfølgelig må den synges på CBS, siger han.

Føler sig misforstået

Mads Mordhorst ønsker ikke at uddybe sine udtalelser til Kristeligt Dagblad, men siger til DR Nyheder, at der aldrig blev en decideret krænkelsessag ud af episoden, idet han løste det med kvinden efter mødet.

Til Kristeligt Dagblad siger Mads Mordhorst, at han ikke vil synge sangen igen, og at det vil være en form for provokation, når instituttet har haft den pågældende episode.

Kender du ikke sangen, kan du se DR's pigekor fremføre den her:

Mads Mordhorst fastholder, hvad han har sagt til avisen, siger han til DR Nyheder. Men han føler sig misforstået, skriver han i et opslag på Facebook.

- Episoden, som artiklen bygger på, ligger næsten to år tilbage, og var en konkret episode. Efterfølgende talte vi om den, og der var ikke nogen, hverken blandt de ansatte eller i ledelsen, som var af den opfattelse, at den skulle føre til ændringer i forhold til regler eller andet. Modsat af hvad Kristelig Dagblad skriver, førte den netop ikke til en ’æreskrænkelsessag’.

- Det er min opfattelse, at et universitet er et sted, hvor der skal være højt til loftet, frie meningsudvekslinger så få regler som mulig, skriver han på det sociale medie.

Facebook
Twitter