CBS-forsker var på studiebesøg på New Zealand med landbrugsformand

Formand for offentlig landbrugsfond er overrasket over familietur til New Zealand.

En forsker bag en uvildig forskningsrapport på CBS tog på studiebesøg på New Zealand med Bæredygtigt Landbrugs formand. (Foto: TIM WIMBORNE © Scanpix)

Der var tale om et tæt parløb med Bæredygtigt Landbrug, da Copenhagen Business School i august udgav en delrapport om landbrugets rammevilkår. Det parløb var øjensynligt så tæt, at forskeren i forbindelse med en studietur til New Zealand som led i det uvildige forskningsprojekt, havde følgeskab af Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede på flere besøg.

Oplysningen fremgår af Bæredygtigt Landbrugs Facebookside plus hjemmeside og har ikke tidligere været beskrevet.

”En situationsrapport fra Down Under. Bæredygtigt Landbrugs formand er i disse dage på rundrejse i New Zealand, hvor han sammen med sin kone og Troels Troelsen fra CBS har besøgt forskellige grene af det new zealandske landbrug,” fremgår det af opdateringen. Troels Troelsens familie deltog også på turen.

Det står i kontrast til, at Bæredygtigt Landbrug hidtil har afvist at have deltaget eller blandet sig i den uvildige forskning.

Bæredygtigt Landbrug skrev på sin Facebookside, at formanden rejste rundt på New Zealand i forbindelse med CBS-forskerens studietur. (© Screenshot fra Facebook.com)

Fondsformand overrasket over turen

Som DR Nyheder tidligere har kunnet fortælle, så kopierede forskeren bag rapporten flere oplysninger fra Bæredygtigt Landbrug ind i den udgivne delrapport uden at kildeangive, hvor oplysningerne kom fra. Blandt andet derfor har flere eksperter sået tvivl om rapportens uvildighed.

Troels Troelsens studietur til New Zealand er betalt af de offentlige midler fra Promilleafgiftsfonden, der er givet i forbindelse med forskningen. Samlet er der givet godt 1,5 millioner kroner til Bæredygtigt Landbrug, og studieturen er godkendt af fonden. Men oplysningen om, at Troels Troelsen har besøgt flere gårde på turen sammen med den politisk valgte formand for interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug overrasker alligevel fondens formand, Michael Brockenhuus-Schack.

- En del af projektet er, at der skulle foregå en rejse til New Zealand, hvor der skulle foregå indsamling af data til projektet. Men det kommer bag på mig, at det er en rejse, der foregik med Flemming Fuglede og de to familier.

Er det et problem?

- Det var en forudsætning for os, at det var en uafhængig institution som CBS, der lavede det her. Og hvis de har rejst sammen på den måde, så må jeg gå ud fra, det er i overensstemmelse med de retningslinjer, som gælder for forskning på CBS.

Landbrugsformand: Vi har intet at skamme os over

Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede, erkender, at han var besøgte et mejeri og en landbrugsorganisation sammen med Troels Troelsen.

- Vi var tre timer ude og se et mejeri. Det havde jeg fået lov til at komme med på, siger han.

- På senere tidspunkt har jeg et møde med en landbrugsorganisation. Der havde jeg så sagt, at så kunne han komme med til det møde. Det varede to timer, fordi de skulle nå et fly til Australien.

Havde du ingen betænkeligheder i forhold til at der var tale om uvildig forskning?

- Overhovedet ikke, for hvad skulle jeg have af betænkeligheder ved det? For at kigge på et mejeri?

- Med hensyn til det CBS laver, det kan I rode rundt i så meget, I vil. Men med hensyn til Bæredygtigt Landbrug: Vi har ikke noget at skamme os over overhovedet, siger formanden.

Hverken Troels Troelsen eller CBS har ønsket at kommentere den konkrete tur.