CBS-lektorer nægter at undervise: Sammenligner coronapas med jødepas fra Anden Verdenskrig

En af underviserne siger, der kører en ansættelsesretlig sag.

To undervisere nægter at undervise på Copenhagen Business School, så længe der er krav om coronapas. (Foto: © Anne Bæk, Ritzau Scanpix)

I alt 120 elever, der den 31. januar skulle have påbegyndt undervisning i makroøkonomi på Copenhagen Business School, modtog for nyligt en meget opsigtsvækkende mail fra to af deres undervisere, fortæller Ekstra Bladet.

Rasmus Hougaard Nielsen og Ole Bjerg, der begge underviser i makroøkonomi, informerer nemlig deres studerende om, at de ikke vil møde op på skolen og undervise, så længe der er krav om fremvisning af coronapas på universitetet.

"Under de nuværende omstændigheder bliver der således ikke nogen undervisning i makroøkonomi med os som undervisere. Vi er ikke interesserede i et kompromis," skriver de i mailen, der er begyndt at cirkulere på nettet.

Både en studerende og den ene af de involverede undervisere bekræfter, at det er den rigtige mail, der er på nettet.

I mailen fra de to undervisere fremgår også andre - og meget kritiske - holdninger til den generelle håndtering af corona.

"Vi går ikke selv med maske, da vi oplever masken som et dehumaniserende symbol på underkastelse. Vi lader os heller ikke selv teste, da vi føler det som et overgreb mod vores kropslige suverænitet."

Her fremgår det også, at hverken Rasmus Hougaard Nielsen eller Ole Bjerg har ladet sig vaccinere.

"Vi har heller ikke taget nogen genterapiindsprøjtninger, da vi mener, at de i bedste fald er en unødvendig foranstaltning mod en relativt ufarlig sygdom, og i værste fald er en eksperimentel behandling med risiko for alvorlige bivirkninger."

På Copenhagen Business School, CBS, skal de studerende kunne fremvise et coronapas, hvis en vagt beder dem om det. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix Denmark)

CBS sammenlignes også med tyske embedsmænd under Anden Verdenskrig, mens coronapasset perspektiveres til begyndelsen af jødeudryddelsen.

"For os er der ingen væsentlig forskel på coronapasset og det jødepas, som blev indført under Anden Verdenskrig," står der i mailen.

Underviser: Dags dato er vi fortsat ansat på CBS, men...

DR Nyheder har kontaktet CBS, der ikke ønsker at stille op til interview om sagen, og hvad det får af konsekvenser for de to undervisere, at de nægter at gennemføre undervisningen. I et skriftligt svar lyder det fra HR-chef Anders Lauesen:

- CBS følger myndighedernes retningslinjer i håndteringen af covid-19, men CBS kan som arbejdsgiver ikke udtale sig om enkeltsager, men helt generelt er det naturligvis sådan, at det kan få ansættelsesretslige konsekvenser, hvis man ikke overholder disse retningslinjer eller i øvrigt ikke overholder sine kontraktlige forpligtelser, lyder det i svaret.

Lidt klarere i mælet er den ene af de involverede undervisere, Rasmus Hougaard Nielsen, dog, da DR Nyheder fanger ham søndag.

- Dags dato er vi fortsat ansat på CBS, men der kører en intern sag lige nu. En ansættelsesretlig sag, det giver sig selv, siger han.

Overvejer at lægge sag an mod personer på CBS

Han fortæller samtidig, at hele motivationen for at skrive brevet og indstille undervisningen er, at han frygter at tage del i en strafbar handling ved at undervise et sted, der kræver fremvisning af et coronapas.

- Det, der foregår, er på grænsen til en kriminel handling. Jævnfør paragraf 150 i straffeloven om tvang i offentligt embede. Man tvinger de studerende til enten at blive testet eller blive vaccineret, og der kan der være elever, der står tilbage med psykiske mén eller fysiske bivirkninger, og det vil jeg ikke stå til strafferetligt ansvar overfor, forklarer Rasmus Hougaard Nielsen.

Han mener samtidigt, at ledelsen på CBS overtræder straffeloven ved at kræve, at undervisere som ham selv skal kræve coronapas fra de studerende.

- Jeg mener, at ledelsen på vores institut forbryder sig mod paragraf 151 i straffeloven, og derfor kunne jeg da sagtens forestille mig, at jeg ville føre en sag.

Så du overvejer at lægge sag an mod CBS?

- Ikke mod CBS, men mod de personer, der har truffet beslutninger om det her. Så er det et spørgsmål om, hvor langt vi skal op, siger Rasmus Hougaard Nielsen.

Han er ekstern lektor på CBS, mens Ole Bjerg er fastansat på universitetet. Ole Bjerg er ikke vendt tilbage på DR's henvendelser, men bekræfter overfor Ekstra Bladet, at han skrevet mailen.

Har ikke påvirket bedømmelsen af elever

Rasmus Hougaard Nielsens særdeles stærke holdninger til coronahåndteringen er da også blevet ytret tidligere.

Har du luftet dine holdninger, når du tidligere har undervist i makroøkonomi?

- På et studie, der handler om økonomi, filosofi og politik, har jeg svært ved at se et problem med, at man lufter sine personlige holdninger. Det skal selvfølgelig være på en måde, så det er muligt for de studerende at give modsvar, siger Rasmus Hougaard Nielsen.

Har det spillet ind på de studerendes bedømmelser, om de har delt din holdning til coronahåndteringen?

- Nej, nej, nej. Det er jo slet ikke det, vores fag handler om. Det handler om samfundsøkonomi.

Kan du så ikke godt se, at det kan virke mærkeligt, at din holdning skal blandes ind i det?

- Nej, det er et universitet. Der er ret højt til loftet på et universitet. Eller, det er der ikke længere, men det har der været.

En af de mest opsigtvækkende dele af mailen til de studerende er sammenligningen mellem coronapasset og det jødepas, der efter nazisternes magtovertagelse viste, at en person var jøde og derfor ikke havde samme rettigheder som andre borgere.

- Jeg ser parallellen i, at du indfører et pas, der er nødvendigt for at være en integreret del af samfundet og komme ind visse steder.

Men hvis du skal ind på et diskotek, skal du vel også dokumentere, at du er 18 år. Er det så også at sammenligne med et jødepas?

- Det er et objektivt kriterie. Det her piller ved folks holdning og politiske overbevisning. Ting, der er subjektive for den enkelte.

Men jeg behøver jo ikke at lade mig vaccinere. Jeg har jo mulighed for at lade mig pode?

- Ja, men hvad hvis du mener, at det er et overgreb at lade sig pode, afslutter Rasmus Hougaard Nielsen.