Censor nægter at give kvindelige elever hånden

En censor på Herning HF og VUC har afvist at give kvindelige elever hånden. Nogle elever er utrygge over udmeldingen.

- Jeg blev faktisk ret chokeret. Det var virkelig mærkeligt. Jeg synes ikke, sådan noget burde finde sted i dagens Danmark, siger Michala Mosegaard til Information, i forbindelse med at hendes censor ikke ville give hånd til kvindelige elever. (Foto: © Fotocromo, Sxc.hu)

En censor til matematikeksamen på Herning HF og VUC afviste at give de kvindelige elever hånden. Det gav anledning til røre blandt eleverne, som derfor ville have en anden censor, hvilket dog ikke kunne lade sig gøre. Det skriver Information.

- Vores censor har meddelt, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen bliver forvirrede over det. Held og lykke med eksamen.

Sådan lød det søndag, da Michala Mosegaard tjekkede intranettet på Herning HF og VUC, hvor hun i disse uger har mundtlige eksamener, skriver Information. Beskeden omhandlede den 20-årige Michala Mosegaards matematikeksamen, som skulle afholdes få dage senere. Og meldingen undrede hende.

Følte sig diskrimineret

- Jeg blev faktisk ret chokeret. Det var virkelig mærkeligt. Jeg synes ikke, sådan noget burde finde sted i dagens Danmark, siger Michala Mosegaard til Information.

Michala Mosegaard var utryg over at skulle eksamineres af en censor, der ikke vil trykke kvinder i hånden. Derfor gik hun til skolens administration og bad om en anden censor. Det samme gjorde flere af hendes klassekammerater, der også var utilfredse med censorens udmelding.

- Når man som pige får sådan en besked, føler man sig allerede bagud på point, inden man går ind til eksamen. Uanset hvor godt man er inde i stoffet, føler man sig ikke objektivt behandlet, siger Michala Mosegaard til Information.

Religion og eksamen hører ikke sammen

Det kunne dog ikke lade sig gøre at få en anden censor. Med henvisning til det korte varsel afviste administrationen på Herning HF og VUC at finde en anden. Ifølge uddannelseschef Marianne Dose Hvid blev skolens ledelse først klar over, at censoren ikke vil give hånd til kvinder, da Michala Mosegaard henvendte sig mandag morgen.

- Jeg tænker, at det er sørme godt nok en speget sag. Der er jo så mange censorer, der aldrig giver hånd til nogen af deres elever, og det kunne han jo også bare have valgt. At han ikke vil give hånd, er hans private mening, men at han melder det ud inden, er ærgerligt.

- Man skal ikke blande sin religion ind i en eksamen, siger Marianne Dose Hvid, der derfor søgte rådgivning hos Ministeriet for Børn og Undervisning.