Center for Cybersikkerhed: Danmark formentlig ikke ramt af internationalt hackerangreb

Sikkerhedsselskabet Kaspersky Labs har dog registreret forsøg på angreb mod danske brugere.

Store dele af Storbritanniens sundhedsvæsen er lagt ned efter hackerangreb. Patienter bliver afvist, med mindre det er akutte tilfælde, og telefonlinjer og computersystemer er nede. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Der var fredag aften modsatrettede meldinger om, hvorvidt Danmark er et af de lande, der er blevet ramt af et storstilet, internationalt cyberangreb.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste oplyser på Twitter, at der foreløbig ikke er nogen oplysninger om, at Danmark skulle være ramt af hackerangreb med såkaldt ransomware.

Direktøren for sikkerhedsselskabet Kaspersky Labs i Norden, Leif Jensen, oplyser imidlertid til TV 2, at hans selskab har registreret forsøg på angreb på danske brugere.

Han kan dog ikke sige noget om, hvorvidt det er lykkedes at inficere danskeres computere.

- Jeg kan se på vores kort, at Danmark er blevet forsøgt angrebet inden for de første timer af angrebet, siger han.

Ifølge sikkerhedsselskabet er der indtil videre mindst 74 lande, der er blevet ramt af 45.000 hackerangreb i løbet af dagen.

Center for Cybersikkerhed følger dagens mange hackerangeb nøje og henviser samtidig til en vejledning om, hvordan du kan reducere risikoen for ransomware.

Svært at finde bagmændene

Chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert Henrik Larsen vurderer, at det kan være yderst svært at finde ud af, hvem der står bag cyberangrebet, hvor it-systemer og computere kort fortalt er blevet taget som gidsler, hvorefter bagmændene har krævet en løsesum for at låse dem op igen for de retmæssige ejere.

- Det er helt tydeligt, at det er afpresning, og at det er en kriminel organisation, der står bag, siger Henrik Larsen til Ritzau.

- Men det er meget vanskeligt at spore. Det foregår på det mørke internet, hvor man hopper igennem mange lag. Det er sket, at nogle er blevet fanget, men det er sjældent.

Tidligere i dag bekræftede Storbritanniens premierminister, Theresa May, at cyberangrebet mod det britiske sundhedsvæsen var en del af et større internationalt angreb.

Konsekvenserne har indtil videre været, at patienter er blevet afvist ved hospitalerne, med mindre det er akutte tilfælde. Derudover er lægeaftaler blevet aflyst, personale må bruge pen og papir og telefonlinjer er afbrudt.

Danske Regioner har her til aften øget opmærksomheden på såkaldt ransomware efter angrebene.

SAGEN KORT

  • Adskillige hospitaler i Storbritannien er blevet ramt af hackerangreb med 'ransomware' De første angreb begyndte omkring middagstid fredag.

  • Konsekvenserne i Storbritannien har blandt andet været, at patienter bliver afvist, med mindre det er akutte tilfælde, og telefonlinjer og computersystemer er nede.

  • Storbritanniens premierminister Theresa May fortæller, at dagens hackerangreb er en del af et større internationalt angreb.

  • Ifølge sikkerhedsselskabet Kaspersky Labs har mindst 74 lande været udsat for 45.000 angreb fredag. Det er især gået udover Rusland.

  • Der er endnu ikke meldinger om, at Danmark har været ramt af hackerangreb. Men Danske Regioner har øget opmærksomheden på ransomware.

FacebookTwitter