Center for seksuelle overgreb: Tinderdates er ikke en fribillet til sex

Folk, der finder deres dates på nettet eller via apps, rådes til at spille med åbne kort.

Tinder er en utrolig populær app - det samme er datingsider på nettet. Og det bør man ikke være flov over at indrømme, at man bruger, siger ekspert. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

En yngre dansk læge sidder lige på nu anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for to voldtægter og flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Mindst ét af ofrene mødte han på datingappen Tinder.

Og der er hvert år flere eksempler på ofre, der har mødt gerningsmanden på nettet eller via en datingapp, oplyser Center for seksuelle overgrebRigshospitalet.

Sidste år var det cirka 10 procent af de 550 henvendelser til centret, hvor offer og gerningsmand havde mødt hinanden på den måde.

- Vores folk, der sidder med de her tal, har en formodning om, at det kan være for opadgående i år, men det ved vi først endeligt, når året er omme, siger Hanne Nielsen, der er daglig leder på Center for seksuelle overgreb.

Fordom: Netdatere er selv ude om det

Hun udelukker ikke, at der kan være et mørketal, som hun ikke vil give et bud på, hvor stort er.

Ifølge Hanne Nielsen er voldtægt et stort tabu, men det bliver ikke mindre af, at folkestemningen er, at når man går på date med en, man lige har mødt på nettet eller via mobilen, så kan man nærmest heller "ikke forvente andet".

- Netdating er svært at forholde sig til for dem, der ikke er i det. Men det er jo som en kontaktannonce i gamle dage. Og det er altså meget farligere at gå til en fest med folk, man kender, hvor der drikkes alkohol i større mængder. De fleste voldtægter sker blandt folk, der kender hinanden, siger Hanne Nielsen.

Bedste råd: Opfør dig ordentligt

Fra den erfarne sygeplejerskes lyder det bedste råd, at man opfører sig ordentligt.

- Som ung fyr skal man huske på, at en date ikke er en fribillet til sex, siger hun og tilføjer, at ærligheden gælder begge veje.

- Hvis man leder efter en, man bare vil have sex med, så må man også rette ryggen og sige, at det er det, det handler om. Man bør være fuldstændig hardcore ærlig - og også sige, hvis man ikke vil have sex med en, man lige har mødt på Tinder. Det er sikkert svært for mange at praktisere, men det vil være smart at spille med åbne kort, siger hun.

Og - påpeger hun - er man oppe mod en formodet gerningsmand, der langt fra er den, han eller hun udgiver sig for at være, så er det svært at gardere sig imod, uagtet hvad omstændighederne er.

Det vurderes, at over 5.400 kvinder udsættes for voldtægt eller forsøg på det - hvert år. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Man kunne ligeså godt have mødt gerningsmanden på en bar, siger Hanne Nielsen.

Hvis man bliver voldtaget efter en net- eller appdate, er det vigtigt ikke at bebrejde sig selv.

- Du har jo bare gjort det samme som tusindvis af andre. Man bliver nødt til at stole på, at folk opfører sig ordentligt, siger Hanne Nielsen.

Fortæl det til andre

Hos datingappen Tinder kan man på deres hjemmeside læse flere gode råd, når man skal mødes med en Tinderdate.

Blandt andet anbefaler folkene bag appen, at man fortæller en ven eller et familiemedlem om ens planer, og hvornår og hvor du skal hen.

Samme råd kommer fra Det Kriminalpræventive Råd - og fra Hanne Nielsen, der opfordrer netdatere til at være åbne omkring det.

- Man skal ikke være bleg for at fortælle nogen, at man gør det og møder dates på den måde. Det skal ikke være fordækt at gøre det. Og så kan man jo også altid fortælle det, når man skal på date, slutter hun.

FacebookTwitter