Central vej graves op efter usædvanlig vandlæk: Kan skabe problemer i flere dage

Hovedstadens forsyningsselskab mener at have fundet årsagen til lækken, der ikke forventes helt udbedret før torsdag.

I Torvegade graver man ned til vandrørene for at få overblik over skaden. Hofor oplyser på Facebook, at også dele af Brøndby og Hvidovre har været påvirket. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Der er lange udsigter til at kunne køre ad Torvegade på Christianshavn i København igen. Netop nu er vejen i gang med at blive gravet op, og det arbejde er næppe helt afsluttet før torsdag, oplyser TrafikkenHovedstaden på Twitter.

I nat begyndte der at sive vand op gennem asfalten flere steder i København. Værst er det omkring Torvegade, der er en af de centrale gader, der forbinder Sjælland med Christianshavn og Amager.

Her til morgen har Københavns forsyningsselskab, Hofor, arbejdet på at udbedre skaden - og forsøgt at finde ud af, hvordan den usædvanlige vandlæk er opstået.

Har fundet en mulig forklaring

Tirsdag formiddag har de ifølge kommunikationsrådgiver Charlotte Kany fundet en mulig forklaring.

- Vi er endnu ikke helt sikre på årsagen, men meget tyder på, at der i forbindelse med et ledningsarbejde i Rødovre er sket nogle svingninger i trykket på vandet, der har presset ledningsnettet flere steder. Og de her trykforskellige er skyld i det massive pres, der kan have forårsaget skaden, siger hun.

  • Christianshavn er spærret for gennemkørsel fordi en vandlækage skaber problemer. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Tunge maskiner er på plads for at grave ned til vandrørene. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Politiet har afspærret Torvegade i begge ender af Christianshavn. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Er man på cykel, kan man dog stadig komme frem. Hvis man er i bil kræver det et ærinde på Christianshavn. Gennemkørsel er således ikke muligt. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
1 / 4

Hun forklarer videre, at det er meget sjældent, at man ser vandlæk i dette omfang, der i så høj grad påvirker veje og trafik.

- Vi har lige nu alle mand i marken. Vi skal både have stoppet lækken og sikret, at der ikke er andre mulige brud. Derfor er vejen nødt til at blive brudt op.

Årsagen til afspærringen er også, at der er risiko for underminering - altså, at der kan dannes hulrum under asfalten - oplyser Charlotte Kany, Hofor.

- Der er risiko for underminering på Torvegade og de to andre berørte steder, hvor der er blevet lavet afspærringer. Det er derfor, der er spærret af for at sikre, at der ikke sker yderligere underminering.

Det er ikke kun København, der er påvirket

Københavns Politi har en enkelt anmeldelse om vand i kælderen klokken 01 i nat, som man mener kan relateres til nattens læk.

- Det er ude på Dovregade ved Sundholmsvej. Der er en anmeldelse, som sandsynligvis er relateret til det her. Der er i det hele taget anmeldelser om læk flere steder i byen på Amager og Christianshavn, siger vagtchef Henrik Stormer.

Det er dog langt værst på Torvegade, hvor man derfor er til stede.

- Vi har opsat mekanisk afspærring på Torvegade. Altså med bomme og skilte. Det er både ved Torvegade og Strandgade og ved Christmas Møllers Plads. Man skal have et ærinde på Christianshavn for at komme igennem, siger han.

Problemerne har medført, at flere buslinjer er lagt om. Det drejer sig om buslinjerne 2A, 31 og 37, der normalt kører ad Torvegade. De kører i stedet over Langebro, og linje 18 og 34 kører ad Slusevej og Kongelundsvej i stedet for Digevej.

Det er muligt for cyklister at køre ad Torvegade og komme fra Indre By til Amager.

Første anmeldelse kom klokken 00.54, og Hofor oplyser på Facebook, at også dele af Brøndby og Hvidovre har været påvirket.

Facebook
Twitter