Cepos: Pensionsreform behøver ikke mere forarbejde

Tænketanken Cepos har et bud på, hvordan en pensionsreform kunne se ud. Alle skal betale ind til alderdommen.

Cepos foreslår en tvungen opsparing på 2.000 kroner om måneden.

Venstre har i sit regeringsgrundlag skrevet, at man allerede i begyndelsen af næste år vil gennemføre en reform af det nuværende pensionssystem, men ikke hvordan.

Med regeringens beslutning om at nedlæggelse Pensionskommissionen, der blev nedsat af den tidligere SR-regering, kommer der ingen gode idéer fra dén kant.

Men andre byder gerne ind, som for eksempel den liberale tænketank Cepos.

Kendte og kan håndteres

Cepos' cheføkonomi Mads Lundby Hansen har ingen problemer med selve nedlæggelsen. Selv om kommissionens tidligere formand, økonom Torben M. Andersen, mandag i Børsen advarer om, at man risikerer at haste en reform igennem uden at have undersøgt tingene til bunds.

- Pensionssystemets udfordringer er kendte, og de kan håndteres. Sekretariatet for Pensionskommissionen har jo ligget i Skatteministeriet, og derfor har man oparbejdet en masse viden her, siger han og afviser dermed, at kommissionens arbejde på den måde er spildt.

Står det til Cepos, ligger løsningen lige for. Ved at indføre en tvungen opsparing på 2.000 kroner om måneden for alle kan man både eliminere problemet med, at nogen på grund af modregning mister penge på at spare op til alderdommen og at nogle slet ikke sparer op.

Bundskatten kan sænkes med tre procent

- Vores tal viser, at man i givet fald så vil stå med en samlet opsparing på halvanden million kroner, når man når pensionsalderen, og det svarer til en årlig udbetaling på 90.000 kroner om året gennem hele livet som pensionist.

- Det svarer til de penge, man i dag får i pensionstillæg og via ældrechecken, som derfor kan fjernes.

Besparelsen på det offentlige budget vil ifølge Mads Lundby Hansen kunne bruges på at sænke bundskatten med tre procent for alle lønmodtagere. Dermed vil en del af udgiften ryge tilbage på danskernes husholdningsbudget.

Mads Lundby Hansen er dog også klar over, at det for mange kan være problematisk at hive 2000 kroner ud af budgettet.

- Det er klart, at det er svært at indbetale 2000 kroner for unge på SU eller for kontanthjælpsmodtagere under 30 år. Her må det offentlige træde til og betale bidraget helt eller delvist, siger han.

/ritzau/