Chance for meteorstorm over Danmark

Meteorsværmen Leoniderne kolliderer med Jordens atmosfære natten til torsdag, og det kan betyde en sand regn af stjerneskud over Danmark. Desværre tegner det til at blive overskyet over det meste af landet.

Natten til torsdag bliver der mulighed for at ønske mod rigtigmange stjerneskud. Meteorsværmen Leoniderne, der erefterladenskaber fra kometen Temple-Tuttle, rammer Jordensatmosfære, og især over Europa skulle det give mangestjerneskud.

Både professionelle og amatørastronomer håber på et særlig flothimmel-fyrværkeri. Leoniderne har nemlig rigtig mange stjerneskudmed 32 til 34 års mellemrum, og i år er det 33 år siden Leonidernesidst dekorerede himlen med en regn af stjerneskud. Leoniderne harogså tidligere budt på stjerneskud, der er så lysstærke, at dedanner skygger.

Da meteorsværmen sidst blev til en meteorstorm var i 1966, hvorman i USA talte op mod 1000 meteorer i minuttet. Dengang frygtedeman blandt andet for sikkerheden på rumstationen Mir, der dog slapuden skader.

Når Komet-resterne rammer atmosfæren kan de også denne gang væretil fare for de mange satelitter, der kredser om kloden.

Stjerneskuddene fra Leoniderne vil alle se ud til at komme frastjernebilledet Løven, som natten til torsdag vil stå 30 graderover horisonten i sydøstlig retning. Der ventes at være fleststjerneskud omkring klokken 03 om morgenen, men en forudsætning forat nyde synet vil være en skyfri himmel.

NASA har dog sendt en vejrballon med kamera op over skyerne, deruhindret kan filme Leoniderne. Optagelserne sendes direkte ud påinternettet, så hvis skydækket over Danmark er for massivt, kanmeteorsværmen følges på computeren.

Facebook
Twitter