Chaneltasker og cabrioleter indtager Skagen: 'Man kan godt kalde det for et mini-Monaco'

'Hellerup-ugen' trækker adelsslægter og nyrige til Danmarks nordligste by i næste uge.

'Hellerup-ugen' henviser til det velhavende kvarter nord for København. Her er det Ruths Hotel i Skagen i uge 29. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Der bliver drukket Aperol Spritz og rosevin i lange baner, spist skaldyr på restauranterne og kørt i åbne sportsvogne gennem Skagens gader i hele næste uge.

Den nordjyske bys befolkningstal svulmer til det femdobbelte, når den gamle fiskerihavn og det tidligere fiskerleje i Gl. Skagen bliver indtaget af en blanding af rige familier, jetsettere og kendte.

- Det er nærmest en stor familiefest for whiskey-bæltet og udlandsdanskere, hvor alle fester med hinanden. Man kan godt kalde det for et mini-Monaco. Måske med lidt færre penge på kontoen, siger Alpha Diallo Cruise.

Den 46-årige markedsføringskonsulent for modebranchen har siden sine tidlige teenageår været fast gæst i Skagen i uge 29. Han husker, at Hellerup-ugen for alvor voksede sig stor efter årtusindskiftet.

Overtjeneren på Ruths Hotel i uge 29 med favnen fuld af kølig rose. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

- Det var der, det begyndte at blive vildt. Kronprins Frederik og prins Joachim gjorde det populært at tage til Skagen og tiltrak en masse excentriske mennesker, der ellers ville være taget til Hornbæk (i Nordsjælland, red.), siger Alpha Diallo Cruise, der i jetset-miljøet er kendt som 'Alf'.

'De lægger en masse penge i byen'

En af de fastboende skagboer, der kender Hellerup-ugen ud og ind, er slagtermester Jens Munch, der er tredje generation bag den kendte Slagter Munch i midten af byen.

- Der ligger allerede et par kæmpe lystyachter i havnen. Og jeg har lige set en flok yngre mænd i lyse Armani-habitter, som helt sikkert ikke er en del af de fastboende. Men det er helt fint, for de lægger jo en masse penge i byen, som vi har brug for, siger han.

Omkring 50.000 sommergæster ventes i næste uge at ankomme til Skagen - både til lands og til vands. Enkelte sågar også med vandflyver og helikopter. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Jens Munch fortæller, at mange af skagboerne hopper på cyklen for at kunne komme rundt i byen i uge 29, fordi der er masser af biler - ofte af den meget dyre slags - i gaderne.

Men han oplever ikke, at sommergæsterne generelt er til gene for folk i byen.

- For os almindelige mennesker i cowboybukser er det dejligt og hyggeligt med lidt musik i gaden. Hvis det kun var os, ville det være noget helt andet. Højsommeren er så kort, så vi kan godt leve med lidt virvar, trafik og kaos, siger han.

Beboerformand: Vi drukner i turister

Det er dog ikke alle skagboer, der ser det på samme måde. I går sagde formanden for Beboerforeningen for Skagen Centrum til DR Nyheder, at Skagen er ved at blive 'et nyt Venedig'.

- De vil have færre turister for at redde deres by, deres kultur og deres berømthed. De er ved at drukne i turister. Vi er i samme situation her i Skagen, lød det fra Mogens Bandholm.

Der er gang i nattelivet i uge 29. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Han møder dog ikke opbakning hos viceborgmester i Frederikshavn Kommune, Bjarne Kvist, der selv bor i Skagen.

- Der er plads til alle former for turister. Både dem, der vil have fest, og dem, der vil have kultur. Det er ikke et enten eller. Det er et både og.

Hos Nordjyllands Politi er der vagtsat ekstra folk på grund af de mange sommergæster i Skagen. Men det er der intet dramatisk i, forklarer vagtchef Karsten Højrup Kristensen.

- Vi ser ikke nogle større udfordringer i forhold til Uge 29. Men der er mange mennesker til stede, og det vil give en forøget aktivitet i Skagen, siger han.

Kernetropperne er blevet ældre

Alpha Diallo Cruise kan godt forstå, hvis nogle af de fastboende bliver trætte af larmen i byen.

- Jeg kan godt sætte mig ind i, at man kan blive idiot af at høre på Porscher og Mercedes'er og Ferrarier gennem en hel uge, hvis man bor midt i det hele.

Lyse farver, der står godt til et glas rosevin, er et must i uge 29, fortæller Alpha Diallo Cruise. Bilen skal helst være en cabriolet. (© Alpha Diallo Cruise)

- Og der er nok også nogle af de unge, som sidder i haven og starter festen fra morgenstunden med Aperol Spritz og høj musik uden at respektere naboerne, siger han.

Alpha Diallo Cruise vurderer dog, at festen i uge 29 har været mere løssluppen, end den er i dag.

Kernetropperne, der startede festen iført Lacoste-poloskjorter, er nemlig de samme - blot med Ralph Lauren-poloer i dag.

- Der er mange på 50 år, der forsøger at feste, som om de var 30 år. Men det lykkes måske ikke helt så godt som tidligere, så jeg oplever, at festen er knap så vild i dag, siger han.

'Ikke et natklubparty på Ibiza'

Et af de steder, som lever højt på Hellerup-ugen, er badehotellet Ruths Hotel i udkanten af Skagen.

Her står gæsterne i kø for at få et bord i gourmetrestauranten, inden festen fortsætter på byens beværtninger.

Som noget nyt i år har hotellet indgået et samarbejde med Nordic Seaplanes, der flyver vandflyver i fast rute mellem København og Aarhus, om at flyve til Skagen i uge 29.

Det koster omkring 3.600 tur-retur at lade sig fragte mellem København og Skagen i vandflyver i uge 29. På jomfruturen mandag bliver der serveret champagne og snacks. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Billetterne er blevet revet væk, fortæller administrerende direktør for Ruths Hotel Tom Boye, der selv skænker op i champagneglassene på jomfruturen på mandag.

- Ja, vi har knald på i uge 29, konstaterer han. Men han kan trods ikke genkende billedet af, at det er blevet for meget.

- Det er ikke et natklubparty på Ibiza eller Mallorca. Når jeg kigger på min gæsteliste i næste uge, så er der nogle få unge studenterkammerater, men ellers er det lige før, vi er på vej over i det grå guld, siger direktør Tom Boye.

Bruger let 20.000 kroner i byen

Et af de absolut sidste steder på de feststemtes rute er restaurant Hyttefadets diskotek, der også er kendt som 'Hullet'.

Her bliver der solgt op mod 200 flasker Dom Perignon-champagne til en stykpris på 3.000 kroner i de ti dage, diskoteket har åbent henover uge 29.

Og når først festen er gået i gang, bliver der brugt mange penge, fortæller forpagter Mikkel Kongerslev.

- Vi er heldige med, at det for en del af vores klientel ikke betyder noget, om de bruger 10.000 eller 20.000 kroner på en aften. Og det løber også løbsk nogle gange, hvor folk bruger flere gange en normal månedsløn på en enkelt aften.

Hvis man skal have sit eget bord på Hyttefadets diskotek, kaldet 'Hullet', i uge 29, så skal man være villig til at smide mange tusinde kroner efter de våde varer. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Han kender til kritikken fra nogle af de fastboende, der ikke bryder sig om de rige sommergæster, men han mener, modstanden mod Hellerup-ugen er helt ubetydelig.

- Der er nogle få ældre skagboer, der forsøger at ødelægge det for de mange. Hvis man snakker med 25 mennesker i byen, så vil jeg tro, at de 23 bakker op. De fleste ved godt, at Skagen ikke eksisterer uden lidt støj i uge 29.

Jim Lyngvild: Rygtet er ufortjent

En af de kendte, som har været en del af Hellerup-ugen i en årrække, er modedesigner, forfatter og kunstner Jim Lyngvild.

Han synes, ugen har fået sig et ufortjent ry for at være en omgang blær, hvor de rige kaster om sig med penge.

- Der er en masse wannabees, der gerne vil være en del af kredsen omkring de gamle familier, der er kommet i Skagen og måske har haft sommerhuse i flere generationer. Men det bliver man ikke ved at købe champagne for 50.000 kroner. Tværtimod, siger Jim Lyngvild.

'Solnedgangs-pladsen' i Gl. Skagen. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Han oplever en Hellerup-uge, der trækker spor tilbage til de gamle dage, da Skagen var digternes og malernes åndehul.

- Der er altid kommet mennesker med spændende tanker og kunstnersind til Skagen. Og jeg oplever, at der er en højere himmel i uge 29. Man kan sidde og snakke med mennesker til sent om natten og tænke, at den her samtale kunne jeg ikke have haft på en bar i Faaborg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter