CHAT: Hvordan lærer jeg min teenager at færdes sikkert på internettet?

Kigger du dine børn over skuldrene, når de chatter på mobilen eller computeren? Forældre er stadig mere bekymrede for teenagernes hemmelige digitale liv

I aften kan du stille spørgsmål om teenagere og internet (© Colourbox)

Fire ud af fem danske unge i alderen ni til seksten år chatter, blogger, spiller, swiper eller skyper hver dag på internettet. Langt de fleste får adgang fra deres egen mobiltelefon eller internetadgang, viser tal fra Det Kriminalpræventive Råd, og de unges vaner er årsag til stadig flere bekymringer hos mange forældre. Mor og far er nemlig vokset op i en verden uden internet, og de ved ikke, hvordan man griber det an, når leg og kommunikation foregår på computerskærmen frem for i skolegården, fortæller børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Camilla Carlsson.

- Mange forældre spørger, hvor gamle deres børn skal være, før de kommer på sociale medier, men også om de bør være venner med dem eller skal kræve at få børnenes adgangskoder. Forældre er generelt meget i tvivl om, hvor farligt det er at slippe de små løs på de sociale medier, siger hun.

Derfor holdt Børns Vilkår sidste år 261 oplæg om ”Børns Digitale Liv” på skoler i hele landet. Det er tre gange så mange som for bare syv år siden.

Teenagere chatter hemmeligt

Mens både mor og mormor overtager Facebook, så kommunikerer de unge på sociale medier, der endnu er ukendte for mange forældre, fortæller Camilla Carlsson.

- På Viber og Kik chatter de sammen, fordi man kan føre en lukket gruppesnak, som ikke er genkendelig for forældrene. Det sociale medie Formspring skal man især være opmærksom på, fordi man her skriver fra en anonym profil og kan stille udfordrende spørgsmål til hinanden. Det kan let bruges til at udstille eller mobbe en anden person, siger hun.

En EU-undersøgelse har da også vist, at én ud af tre unge i alderen 9 til 16 år har kommunikeret med fremmede på internettet, ligesom næsten halvdelen har oplevet noget på internettet, de ikke brød sig om, ifølge en rapport fra Børnerådet i 2014.

Få svar på dine spørgsmål

Er du i tvivl om, hvor dine børn bør færdes på internettet, eller om du skal læse med i deres beskeder? Børnefaglig konsulent i Børns Vilkår Camilla Carlsson gæster Aftenshowets studie mandag aften klokken 19.04 til 20.00 på DR1, og her vil hun blandt andet svare på spørgsmål fra dr.dk's brugere.

Du kan stille dine spørgsmål øverst på siden. Du kan stille spørgsmål allerede nu, men Charlotte Carlsson vil først svare i aften. Chatten åbner 19.04 og lukker igen klokken 20.00.