Chat med superhacker førte politiet til tiltalt dansk hacker

21-årig dansker gav svensk cyberaktivist personlige oplysninger, der ledte politiet på sporet af ham.

De to mænd er tiltalt ved Retten på Frederiksberg for at have trængt ind i offentlige it-registrer.

Det var en chat i 2012 imellem den 29-årige cyberaktivist Gottfried Svartholm Warg og en 21-årig dansker, der førte til anholdelse og varetægtsfængsling af den 21-årige dansker.

Han står nu tiltalt for i forening med Warg at have hacket dansk politi.

Under chatten optræder Gottfried Svartholm Warg under navnet 'My Evil Twin' og den 21-årige dansker kalder sig for Advanced Persistant Terrorist Threat, forkortet med APTT.

Da svensk politi i forbindelse med en anden hackingsag mod Gottfried Svartholm Warg undersøgte hans computer, faldt de over en chat fra begyndelsen af 2012 med APTT, og satte sig for at finde frem til, hvem der gemte sig bag forkortelsen.

Bedstefar byggede CPR

Undervejs i chatten siger APTT, at han har arbejdet hos PricewaterhouseCoopers, at han er født i 1993, og at hans bedstefar har været med til at bygge det oprindelige CPR-register op i Danmark.

Med hjælp fra Skat fandt svensk og dansk politi frem til, at APTT måtte være den 21-årige, og skred derfor til anholdelse af ham.

Af chatten fremgår det nemlig, at den 21-årige opfordrer Gottfried Svartholm Warg til at hacke sig ind i dansk politis registre ved at hacke CSC, der håndterer politiets data.

Givet koder til Warg

Den 21-årige har også ifølge anklagemyndigheden givet Warg brugernavne og adgangskoder, der kunne give adgang til CSC's systemet.

Omkring den 7. april 2012 blev CSC hacket fra to af Gottfried Svartholm Wargs computere i Phnom Penh i Cambodja. En stationær computer og en godt slidt Macbook Pro.

Angrebene fortsatte frem til 30. august 2012, hvor Gottfried Svartholm Warg blev anholdt i Cambodja mistænkt for at have hacket sig ind i blandt andet den svenske virksomhed Logica, der ligesom CSC håndterer databaser for svensk politi.

Alle danskere er berørte

I Danmark betød hackerangrebet, at hele CPR-registeret blev stjålet og sammen med indhold fra kriminalregisteret, kørekortregisteret, Schengen informationssystem blev CPR-numrene kopieret til IP-adresser i Tyskland, Iran og Cambodja.

- Samtlige danske CPR-numre er blevet stjålet, og derved er samtlige danskere berørt. Vi ved ikke, hvor de stjålne CPR-numre er endt henne, sagde anklager Anders Riisager i Retten på Frederiksberg under sin forelæggelse af sagen.

Under anklagemyndighedens fremlæggelse af sagen sad den 21-årige danske tiltalte roligt og fulgte koncentreret med i sagen bag et par mørke briller. Den 21-årige var iført en rød og hvid ternet skjorte, blå denimbukser og sølvfarvede løbesko med tre mørkeblå Adidas striber.

På sin højre side havde danskeren den 28-årige Gottfried Svartholm Warg, der ligeledes fulgte intenst med forelæggelsen, og kløede sig af og til i det karakteristiske lange rødlige skæg.

Anholdelse på video

Undervejs i forelæggelse viste anklagemyndigheden anholdelsen af Warg i Cambodja på et videoklip optaget af det cambodjanske politi.

Her ses en hektisk kæderygende Warg der iført håndjern ser til, mens det cambodjanske politi ransager hans lejlighed og konfiskerer hans to computere. Ved hans stationære computer kan man se adskillige pap kartoner med drikkelse.

Det fremgik også, at hans Macbook Pro var så slidt, at den manglede adskillige taster.

Fjernstyret hackerangreb

Et centralt punkt i sagen bliver formentlig, om det lykkede forsvaret at overbevise Retten på Frederiksberg om, at hackerangrebet af CSC er udført af andre end Warg selv. At hans computer kan have været overtaget af andre aktører.

I forelæggelsen tog anklagemyndigheden allerede højde for den påstand, og gjorde opmærksom på, at Rigspolitiets Center for Cybersikkerhed anser det for 'meget usandsynligt', at Wargs computer er blevet fjernstyret.

I de kommende retsmøder vil forsvaret give sit syn på sagen. Både den 21-årige dansker og Gottfried Svartholm Warg nægter sig skyldige i hackerangrebene.

Straframmen lyder på op til seks års fængsel. Gottfried Svartholm Warg blev idømt et års fængsel i den svenske hackingsag.

Retssagen fortsætter onsdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk