- Folk har knoklet på, fra de stod op og til sengetid. Vi er mange, der efterhånden er meget trætte efter en helt vanvittig stor indsats, hvor vi har lavet et nationalt booking- og vaccinationssystem på omkring ti dage. Men vi er enormt motiverede for at løse den her samfunds- og sundhedsmæssigt vigtige opgave.
Sådan lyder det fra Jonas Nilsen, læge og medstifter i medicinal- og techvirksomheden Practio, der for nylig fik tildelt opgaven med at vaccinere danskere med Johnson & Johnson og AstraZeneca - de to vacciner, som er taget ud af det officielle massevaccinationsprogram.
Jonas Nilsen beskriver den seneste tid som den mest hektiske i sit 35-årige liv, hvor han allerede har erfaring med start og drift af en række forskellige virksomheder siden 2007.
Practio er det mest omtalte på grund af den rolle, firmaet er kommet til at spille i det danske vaccinationsprogram, og opmærksomheden er ikke blevet mindre, da Practio viste sig at være de eneste, der var klar på at udføre opgaven for staten.
I kølvandet på politikernes udmelding om at lave en fritvalgsordning, hvor alle, der måtte have lyst, kan få én af de to fravalgte vacciner skudt ind i overarmen, har en række lægefaglige organisationer meldt deres holdning klart ud:
De vil intet have med produktet at gøre, for hvem bærer ansvaret, hvis noget går galt?
Det er ikke mindst Dansk Selskab for Almen Medicin med mere end 5.000 læger som medlemmer, der har været skarp i sin kritik af ordningen. Dets formand, Anders Beich, sagde eksempelvis den 12. maj i en artikel på dr.dk, at gevinsten ved at lade sig vaccinere nærmest ikke er eksisterende.
- Vi har overvejet, hvordan vi skulle respondere på den her tilvalgsordning, og der siger vi, at vi simpelthen fraråder, at man tager de her vacciner, sagde Anders Beich.
Sådan en udmelding har Jonas Nilsen hidtil valgt at ignorere offentligt, for det kommer ikke bag på ham, at holdningerne blandt læger er delte.
Men da Sundhedsstyrelsen den 19. maj offentliggjorde en ny vejledning omkring vaccinationerne, er der lavet nogle sproglige ændringer - nogle præciserende formuleringer, som taler Jonas Nilsens sag, mener han.
I en tidligere version af vejledningerne stod der, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede at bruge vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca.
Nu står der, at der "...ud fra en konkret lægefaglig vurdering - også i den aktuelle danske situation - kan være tilfælde, hvor lægen skønner, at fordelene for den enkelte borger overstiger risikoen."
- Vi har det her skrevet sort på hvidt, at vaccinerne er godkendte, og at Sundhedsstyrelsen mener, det kan give mening at ordinere dem til visse borgere. Det er meget afgørende, og vi så blandt andet i søndags et glimrende eksempel på nogen, der havde en fordel ved at tage imod vaccinerne, siger Jonas Nilsen til DR Nyheder.
Han henviser til en flok ansatte fra en jysk virksomhed, der skulle til Indien og installere køleelementer på en vaccinefabrik under opførelse.
- Jeg mener, Dansk Selskab for Almen Medicin fører skræmmekampagne og lyver om fakta, når Anders Beich blandt andet siger, at de læger, der vælger at vaccinere for Practio, går op imod landets 24.000 øvrige læger, siger Jonas Nilsen.
Det siger Anders Beich i videoen her:
Det provokerer Jonas Nilsen, for han mener, det er "som grebet ud af den blå luft."
- Hvor har han det her fra? Jeg kender til én anonym spørgeundersøgelse blandt 160 læger, som viser, at 29 procent af dem gerne vil ordinere Johnson & Johnson, 31 procent vil muligvis, men de savner information, og kun 40 procent siger nej, svarer Jonas Nilsen.
DR har spurgt Anders Beich, hvad han bygger sine udtalelser på, og han henviser til et nyhedsbrev fra Lægeforeningen dateret den 21. maj.
Her skriver foreningen - der i øvrigt har mere end 33.000 medlemmer - at den fortsat ikke mener, at vejledningen fra Sundhedsstyrelsen leverer et tilstrækkeligt fagligt grundlag for at lave en konkret vurdering af den enkelte borger forud for ordination af AstraZeneca eller Johnson & Johnson.
"Lægeforeningen mener på den baggrund, at der fortsat er grund til at være tilbageholdende med at ordinere vacciner i tilvalgsmodellen. Det skal også ses i lyset af, at alle borgere forventes tilbudt en vaccine, der ikke har samme alvorlige bivirkninger, i vaccinationsprogrammet i løbet af de kommende måneder," skriver Lægeforeningen.
Det fremgår altså ikke, at eller om samtlige medlemmer bakker op om den holdning, nyhedsbrevet udtrykker.
- Hvad fik jer hos Practio til at byde ind på opgaven, når nu alle andre melder pas?
- Jamen, vi er en vækstvirksomhed, der har store ambitioner om at udbrede vores service til mange europæiske lande. Vi har investeret en masse penge i et godt produkt i form af vores digitale sundhedsplatform, og pludselig stod Mette Frederiksen og sagde, at staten havde brug for hjælp til at give de her vacciner. Det reagerede vi på, siger Jonas Nilsen.
Han mener, kritikken fra Anders Beich er både usaglig og endda ufølsom over for de danskere, der gerne vil gøre brug af tilvalgsordningen.
- Jeg synes faktisk ligefrem, det er en arrogant tilgang at have til almindelige danskeres intelligens, når han siger, at de ikke kan forstå risiciene ved vaccinerne, og jeg synes, han er ufølsom over for deres personlige årsager og bevæggrunde til, hvorfor vaccination giver mening for lige netop dem.
Alt foregår over video - eventuelt fra lægens sommerhus
Practio har lige nu indgået aftaler med de første 30 læger, som i søndags gennemførte et kursus som introduktion til Practios journal- og konsultationssystem.
Flere kontrakter er på vej med en timeløn på 880 kroner og uden loft over, hvor mange timer der kan arbejdes. Det styrer den enkelte læge selv.
En del af dem vil udføre jobbet uden for normal arbejdstid hjemmefra eller eksempelvis fra et sommerhus, hvor de kan sidde uforstyrret og gennemføre konsultationen med borgeren enten via video eller over telefonen.
Der er ingen fysiske konsultationer, så lægerne kan have patienter over alt i landet, forklarer Jonas Nilsen.
Noget af det, kritikerne har fokuseret på, er disse lægers motiv for at melde sig til, for er de mon drevet af økonomisk vinding? Er det udsigten til en ekstra indtjening, så de kan "have en fest", som Anders Beich formulerer det i videoen herover?
Det afviser Jonas Nilsen.
- Lægerne får en løn, der svarer helt nøjagtigt til den, en praktiserende læge får i almen praksis. Vi har en vigtig opgave, der skal løses af læger, og de er med til at få det til at ske ved at arbejde i deres fritid om aftenen og i weekender.
- Er der krav til, hvem der kan blive ansat? Kan eksempelvis en nyuddannet læge få job hos jer, hvis vedkommende har svært ved at finde andet?
- Tro mig - ingen læger har svært ved at finde arbejde lige nu. Når det er sagt, kræver vi, at man har såkaldt b-autorisation, som tidligere hed turnus. Det betyder, at man har minimum et års erfaring og dermed opnået ret til selvstændigt virke. Så nej - vi bruger ikke uerfarne læger. Blandt de ansatte indtil videre er der både overlæger, ledende overlæger, intensivlæger og almindelige praktiserende læger.
- Afhænger deres løn af, hvor mange de henviser til vaccination?
- Nej. De får den samme løn uanset hvad. Vi blander os ikke i, hvor mange de sender videre. En læge kan i princippet henvise nul patienter til vaccination under tilvalgsordningen.
- Og hvem har ansvaret, hvis noget går galt ved vaccinationen?
- Det har den læge, der gennemfører konsultationen og ordinerer vaccinen. Det er ikke spor anderledes, end når en læge udskriver alle mulige andre præparater: Han er selv ansvarlig for sit virke og for at agere samvittighedsfuldt, som det er formuleret i autorisationsloven. Er der bivirkninger ved vaccinen, er det Patienterstatningen og dermed staten, der bærer ansvaret, svarer Jonas Nilsen.
24.000 vil gøre brug af Practios tilbud lige nu
Den 20. maj havde mere end 10.000 danskere tilmeldt sig tilvalgsordningen.
I weekenden var tallet oppe på 12.000, og onsdag aften viser et udtræk på Jonas Nilsens computer på et nyindrettet kontor i Kødbyen, København, at flere end 24.000 har skrevet sig op.
Sideløbende bliver der arbejdet på at finde flere egnede lokaler til åbning af vaccinationscentre i Aarhus, Odense, Aalborg, Roskilde, så der skal laves lejekontrakter, opstilles køleskabe, iltapparater og venteværelser.
Der skal også hyres personale, som skal udføre vaccinationerne, og ansatte, der skal stå for alt det praktiske rundt omkring.
- Det går hurtigt, men jeg er fortrøstningsfuld omkring det hele, selv om vi har travlt. I søndags gennemførte de første 30 læger et kursus, hvor de blev introduceret til vores journal- og konsultationssystem, så de er klar til at ordinere vaccinerne, og der kommer flere til løbende, siger Jonas Nilsen.
Det første stik - foruden dem til køleteknik-installatørerne, der skulle til Indien, bliver givet i DGI Byen i København torsdag morgen klokken 9.
Om Practio:
- •
Teknologivirksomheden Practio er stiftet som et anpartsselskab af Jonas Nilsen i september 2014. Der er 30 ansatte på kontoret i Kødbyen lige nu.
- •
Practio driver en digital platform for apoteker, for det er et mål for dem at omdanne apoteker til sundhedscentre.
- •
De startede med at have fokus på rejsevacciner og influenzavacciner. Ideen var, at man skulle kunne få dem på apotektet uden om sin praktiserende læge, så man slipper for at bruge tid i venteværelset.
- •
Practio opererer i Danmark, Storbritannien og Tyskland. De vaccinerer allerede mod covid-19 tre steder rundt i Liverpool.
- •
I august 2017 tog Practio nye medejere ind og hentede samtidig et tocifret millionbeløb. Én af de nye medejere var den tidligere Falck-boss Allan Søgaard Larsen. Samtidig blev Ulrik Spork - tidligere direktør hos Novo Nordisk - bestyrelsesformand.
- •
Practio har ifølge Jonas Nilsen uddannet over 1.000 farmaceuter og farmakonomer i at foretage vaccinationer.