Chefanalytiker om Sverige-kontrol: Pendlere mister en mio. kroner

Grænsekontrollen kan få så omfattende konsekvenser for de rejsende, at de vil skifte job eller hjem, mener analytiker.

Man ved endnu ikke, hvordan Id-kontrollen præcist kommer til at foregå. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Det bliver besværligt, langsommeligt og samlet set dyrt at pendle mellem København og Malmø, når svenskerne vil indføre id-kontrol af alle passagerer, der skal til Sverige.

Det vurderer chefanalytiker på Øresundsinstituttet Britt Andresen.

- Den nye rejsetid betyder, at vi bakker 15 år tilbage i tiden. Det svarer nogenlunde til den rejsetid, som vi havde dengang vi havde flyvebådene mellem København og Malmø, siger hun.

Baggrunden for den øgede kontrol er Sveriges forsøg på at få styr på flygtningepresset, der nu i mange måneder har tvunget landet i knæ. Udover grænsekontrollen er Sverige klar til at indføre midlertidige lukninger af Øresundsbroen.

Men tiltaget bliver dyrt for de rejsende, mener Britt Andresen.

- Tid er penge, så hvis vi regner det om til kroner og ører, så svarer det til over en million om dagen, som togrejsende mister på den ekstra rejsetid, siger hun.

Mister 1300 arbejdsdage

I dag tager rejsen mellem København og Malmø 35 minutter, oplyser Britt Andresen. Men i fremtiden kan pendlerne kunne se frem til en rejsetid på en time og et kvarter. Den øgede kontrol vil påvirke de 31.000 pendlere, som hver dag rejser på strækningen.

- Hvis vi begynder at regne på det samlet, så mister de togrejsende omkring 10.000 timer, som de skal bruge på ekstra rejsetid om dagen, siger Britt Andresen, der har regnet til frem til, at timerne svarer til 1300 arbejdsdage.

- Hvis det fortsætter lang tid, så kan det betyde, at der er en del af de danskere, der bor herovre (i Sverige, red), også vælger at arbejde herovre eller måske flytte tilbage igen. Og det samme gælder med de svenskerne, som bor i København, siger hun.

FacebookTwitter