Chefen for kampen mod pusherne: Håber jeg er arbejdsløs om et år

Dannie Rise har været leder af Taskforce Pusher Street i to år. For første gang fortæller han om den skæbnesvangre onsdag aften, der måske forandrer Christiania for altid.

Vicepolitiinspektør Dannie Rise har stået i spidsen for politiets kamp mod hash på Christiania i to år. (© DR Nyheder)

I godt og vel to år har der stået én ting i vicepolitiinspektør Dannie Rises jobbeskrivelse: Sørg for at få stoppet hashhandlen på Christiania, og skab et område, hvor politiet kan patruljere ligesom i alle andre bydele i hovedstaden.

I de to år har han været leder af Københavns Politis særlige indsatsgruppe, Taskforce Pusher Street, der alene er sat i verden for at bekæmpe hashhandlen.

Han har stået i skudlinjen som øverste ansvarlige. Både når betjentene har intensiveret indsatsen i området, er blevet mødt med stenkast fra pushere og når borgere har følt sig krænket og har klaget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP.

Men at kalde onsdag aften i sidste uge for en dag som alle andre på jobbet er forkert.

For første gang fortæller lederen af de betjente, der blev angrebet sidste onsdag, om den skæbnesvangre aften, der måske kan forandre Christiania for altid.

- Jeg er normalt sådan en skrivebordsgeneral. Jeg møder om morgenen og går hjem om eftermiddagen. Det havde jeg også gjort den pågældende dag. Jeg havde lige nået at få lagt hovedet på hovedpuden, da telefonen ringede lidt over 23.00.

To betjente skudt

I den anden ende af røret er det Dannie Rises chef. Beskeden er ikke ligefrem opmuntrende. To af hans betjente er skudt. En i hovedet - en anden i benet.

- Så kan jeg godt selv regne ud, at det er alvorligt. Jeg tror - det er uden at overdrive - men fem minutter efter sidder jeg i min bil og er på vej på arbejde. Jeg har lidt køretid og i den forbindelse er der en masse personer, jeg skal have fat i. Jeg snakker sammen med efterforskningslederen og hans bagvagt undervejs. Jeg snakker også med nogle af kollegaerne, der har været derude. Så får vi egentlig sat alt det praktiske på plads, fortæller han.

Tre ting fylder i Dannie Rises tanker, da han kører i sin bil på vej mod gerningsstedet på Christiania i København. Dels skal han have et overblik over gerningsstedet. Dels er der en menneskejagt i gang efter gerningsmanden. Og så der den sværeste af opgaverne. Koner, kærester, forældre og børn skal have den besked, som ingen ønsker at få.

- Det er jo så det, jeg på vej ind i bilen sørger for, at der er nogle, der tager sig af, fortæller Dannie Rise.

Forsøgte at få pusher med dagens omsætning

Det skulle ellers have været en aktion som så mange andre, da betjente fra Dannie Rises gruppe kort før klokken 23 i civilt gik ind på Fristaden Christiania.

- Det er en aktion, som vi har lavet massevis af gange før. Det handler om, at når boderne lukker ned inde i Pusher Street, så står de tilbage med omsætningen for dagen og de hashprodukter, der ikke er blevet solgt. Der er nogle, der har til opgave at pakke hash og omsætning ned i nogle tasker, som man kører væk og gemmer et sted på Christiania.

- Nogle gange går vi også ind ved højlys dag og anholder dem, når de står ved boderne. Andre gange – og det var så det, der skete her – anholder vi dem, når de er på vej væk fra boderne med deres hash. Vi har forskellige værktøjer i værktøjskassen for at prøve at anholde de her mennesker. Det her er så et af værktøjerne.

Denne aften havde betjentene i taskforcen planlagt at anholde den 25-årige dansk-bosnier Mesa Hodzic, der er på vej væk fra boderne med dagens omsætning. Men aktionen går galt, da Mesa Hodziz får vristet sig fri i anholdelsesøjeblikket, trækker en.22-kaliberpistol og skyder de to betjente samt en 37-årig polak, før han flygter på en cykel.

Kulmination på lang tids uro

Betjentene havde ellers taget de nødvendige forholdsregler, siger Dannie Rise.

Men denne onsdag bliver skelsættende og anderledes. Det hele eskalerer. To familier må våge over deres kære på hospitalet.

- Det, vi har oplevet gennem tiden, og som kulminerer den aften, er, at når vi har at gøre med så lukrativt et marked som hashhandlen i Pusher Street, så vil pusherne gå rigtig langt for at beskytte det her. Det betyder, at når vi arbejder derinde og skal anholde nogle, så bliver vi ofte mødt med en eller anden form for vold – eksempelvis stenkast eller kast med flasker. Vi har også fundet både tåregas og pistoler i boderne, så vi ved, at de er klar til at gå langt.

- Det er noget andet at arbejde derinde end i Nørrebroparken. Vi bliver nødt til at arbejde på en anden måde og tage nogle andre forholdsregler, end hvis man arbejder i det åbne rum.

Et Christiania i forandring

Dannie Rise bliver i området omkring Christiania til klokken 8 den næste morgen.

Natten igennem hjælper han efterforskerne og indsatslederen, når de skal bruge informationer om Christiania eller skal have skabt kontakt til christianitter, som Taskforce Pusher Street i det daglige arbejde har en relation til.

Derefter kører han hjem – uvidende om, at det kommende døgn vil vise sig at blive særdeles skelsættende for Christiania.

Christianitterne samles på en fællesmøde samme aften. De diskuterer nattens hændelse. Klokken 9 fredag morgen tager en stor del af dem fat i den omstridte Pusher Street, mens journalister og kameraer dokumenterer og foreviger den historiske begivenhed.

De rydder hashgadens boder af vejen.

Christianitterne tog sagen i egen hånd fredag, da de ryddede Pusher Street og overmalede skiltene, der forbød forbipasserende at tage billeder. (Foto: © Nicolas Nielsen)

Her – en uge senere – sætter Dannie Rise ord på, hvad det kommer til at betyde for den særlige indsatsgruppe, der kun er sat i verden for Taskforce Pusher Street.

- Vores fornemmeste opgave er lige nu at holde øje med hashhandlen. Hvor flytter den hen? Og hvis de bliver ved med at handle på Christiania – og det ved vi, at de gør – at understøtte det, som Christiania selv har sat i gang. For Christiania har selv vist, at de ikke vil have boderne og hashhandlen.

Fremskridt på trist baggrund

Set i bakspejlet kan det godt ligne, at Dannie Rise og hans folk har haft held til at nå et godt stykke på den mission, som blev beskrevet indledningsvist: At sørge for at få stoppet hashhandlen på Christiania og få åbnet fristaden op.

Men baggrunden er kedelig.

- Jeg er jo glad for, at christianitterne selv rev boderne ned. Jeg er bare rigtig ked af, at det skete på bekostning af to betjente. Jeg havde håbet, at det var sket igennem en lang og sej indsats for at overbevise dem alle om, at det var en dårlig ide at lægge baghave til den åbenlyse hashhandel. Det havde jeg hellere set.

Er det rimeligt at kalde din enhed for Taskforce Pusher Street om et år?

- Det er sgu et godt spørgsmål. Nu har jeg ikke nogen krystalkugle, men jeg vil sige, jeg er så optimistisk, at jeg faktisk håber, jeg bliver arbejdsløs.