Chefer i svindelramt styrelse fik bonusser for 925.000 kroner

Fyret direktør i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse modtog bonus fem år i træk.

Siden 2016, hvor den første svindelsag blev opdaget, har ledelsen hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fået udbetalt næsten en million kroner i bonusser. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Siden 2016 har flere omgange af store, formodede svindelsager udspillet sig i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Sager, der var ukendte indtil for ganske nylig, hvor Rigsrevisionen præsenterede sin undersøgelse.

Men i hele perioden har ledelsen i den svindelramte styrelse fået udbetalt bonusser - såkaldt engangsvederlag - for 925.000 kroner.

Det viser en aktindsigt fra Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse.

I 2016 ringede alarmklokkerne et sted hos ejendomsstyrelsen, der har til huse i Hjørring i Nordjylland. Uregelmæssigheder gjorde, at ledelsen meldte en formodet svindelsag til Midt- og Vestjyllands Politi.

En anmeldelse, der senere blev til en sag, hvor en tidligere medarbejder fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse blandt andet i dag er tiltalt for at have modtaget bestikkelse for 1,8 millioner kroner.

Samme år som anmeldelsen blev sendt afsted, fik topledelsen bonusser for knap en kvart million kroner - 225.000 kroner.

Minister: Bonus dybt kritisabelt

Året efter, hvor Midt- og Vestjyllands Politi må formodes at være nået et stykke med efterforskningen af den første svindelsag, blev der udbetalt bonusser til topledelsen for 245.000 kroner.

Ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg sidste uge kom det frem, at den nu fyrede direktør Hans Jørgen Høyer havde modtaget bonusser for sit arbejde.

- Jeg har kunnet konstatere, at der tidligere er udbetalt bonusser til de chefer, der er involveret i den konkrete sag. Det er dybt kritisabelt, men man kan ikke trække bonusser tilbage, der allerede er udbetalt, sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) dengang.

- Men der skal ikke herske nogen tvivl om min holdning til, at bonusser skal være baseret på ordentlighed, lød det.

Fire personer i ledelsen

Det har ikke tidligere været fremme, hvor store engangsvederlag der var tale om. Det er også nyt, at der i alle årene blev udbetalt engangsvederlag til hele topledelsen i den skandaleramte styrelse.

Ud over den nu fyrede administrerende direktør Hans Jørgen Høyer bestod ledelsen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse af to vicedirektører og en økonomidirektør.

Før Rigsrevisionen i efteråret 2019 gik i gang med at kulegrave regnskaberne var det en kendt sag, at der var problemer i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Ifølge Berlingske så advarede Forsvarets Interne Revision allerede i februar 2018 om problemer i ejendomsstyrelsen.

Trods det fik ledelsen samme år udbetalt 340.000 kroner i engangsvederlag til sammen.

Begrundelser hemmeligholdt

DR Nyheder ville gerne have spurgt, på hvilket grundlag bonusserne er blevet udbetalt. Begrundelserne er undtaget reglerne om aktindsigt, meddeler regnskabsstyrelsen, og er således udeladt fra de udleverede papirer.

Men Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Forsvarsministeriet har ikke mulighed for at kommentere sagen i dag.

Forsvarsminister Trine Bramsen har dog tidligere varslet, at hun vil løfte et opgør med offentlige chefers bonus ind i regeringen.

- Når jeg graver mig ned i sådan en sag her, er der noget, der springer i øjnene, nemlig at der bliver udbetalt store bonusser. Det er ikke, fordi jeg ikke under offentligt ansatte en ordentlig løn, men så synes jeg, at de netop skal have en ordentlig løn, sagde hun tidligere på ugen.