Chefforhandler for regionerne: Nu skal sygeplejerskerne have mere i løn - og regeringen skal betale

Regeringen skal sende flere penge, ellers risikerer sygehusvæsenet at bryde sammen, siger Anders Kühnau fra Danske Regioner.

Regionernes forhandler Anders Kühnau (S) sad over for sygeplejerskerne i de forhandlinger, der ledte op til strejken. Nu efterlyser han penge fra regeringen til at få de skuffede sygeplejersker til at tage flere vagter. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Sygeplejerskerne fik et stort hul i strejkekassen ud af at strejke i ti uger.

Men nu kommer deres modstander i overenskomstforhandlingerne, Anders Kühnau (S), formand for Region Midt og for Danske Regioners løn- og praksisudvalg, dem i møde.

Han mener, at sygeplejerskerne skal have en ekstra pose penge fra regeringen for at arbejde over og hjælpe med at udjævne de pukler i systemet, som blandt andet strejken har været med til at oparbejde.

- Vi risikerer sådan set, at sundhedsvæsenet knækker, hvis vi ikke gør noget ved det nu. Det er derfor, jeg siger, at vi bliver nødt til at lave en krisekasse, som kan håndtere de nuværende situationer, give vores medarbejdere en ordentlig aflønning for at afhjælpe de problemer, der er, og samtidig bliver vi også nødt til at have en langsigtet løsning, der sikrer en fair løn til alle vores medarbejdere, siger han.

Det er ifølge Anders Kühnau flere faktorer, der har ført til et stort pres på sundhedsvæsenet.

- Det er nødvendigt, at regeringen hoster op med flere penge til sygehusvæsenet nu og her, hvor vi står i en historisk krise oven på coronapandemien, oven på en konflikt og nu også med en meget høj sygelighed med RS-virus, og vi kan se ind en sæson med influenzavirus, siger han.

Kühnau: Vi er ved at være helt i knæ

Men sygeplejerskerne er ifølge Anders Kühnau så utilfredse med regeringens indgreb i konflikten, at de ikke ønsker at tage ekstra vagter. Derfor har de brug for en økonomisk gulerod, mener formanden for regionsrådet i Region Midt.

Han mener også, at arbejdsgiverne skal forpligte sig på kommende lønstigninger til sygeplejerskerne efter den lønkomite, som var en del af regeringens indgreb.

- Jeg mener, at det er nødvendigt, at udover at vi giver dem en rimelig løn for at lave ekstra arbejde under de her krisesituationer, så bliver vi også nødt til at sende et klart signal til dem, at der også er en lønstigning i vente på den anden side af en lønkomite, som vi nedsætter meget snart, siger Anders Kühanu, der ligesom de øvrige regionsrådspolitikere er på valg tirsdag 16. november.

Er det her noget, du siger, bare fordi der er stemmer i det?

- Nu skal man ikke holde op med at sige nogle ting, bare fordi der er valg, og jeg bliver nødt til at sige, når der er en alvorlig situation. Det er ikke kun mig, der siger det. Det er også vores sundhedsminister, der er ude og påpege, at vi har en potentiel meget alvorlig situation i vores sundhedsvæsen. Alle, der beskæftiger sig med sundhedsvæsenet, kan se, at vi er ved at være helt i knæ, siger han.

Sygeplejerskeformand: En kortsigtet løsning

I Dansk Sygeplejeråd undrer formand Grete Christensen sig over udmeldingen

- Jeg tror, at der er rigtig mange, der spørger sig selv: Hvad foregår der egentlig? siger hun.

Hun mener ikke, at problemerne kan løses med en ekstra pose penge for overarbejde.

- Det her med at have en forventning om, at nu løser vi det hele ved at give at give lidt ekstra penge til dem, der vil tage nogle ekstravagter, det hjælper jo ikke dem, der har en ansættelse og synes, at de bliver presset ekstra hårdt i den ansættelse og i deres fritid, siger hun.

Hun tager dog godt imod udmeldingen om, at arbejdsgiverne skal afsætte penge til at følge anbefalingerne fra lønkomiteen.

- Jeg synes, at det er positivt, hvis Anders Kühnau og andre nu går ud og forpligter sig til, at de også vil sørge for, at der er nogle penge til at kunne udføre det med, siger hun.

'Politikerne lover guld og grønne skove'

Sygeplejerske Luca Pristed har fungeret som talsmand for de sygeplejersker på Rigshospitalet, der efter regeringens indgreb har deltaget i overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, og han mener ikke, at ekstra penge vil kunne lokke ham til at tage ekstra vagter.

- Nej, jeg vil ikke arbejde ekstra. Jeg vil have, at der bliver tilført ressourcer til at hæve sygeplejerskers grundløn, så vi kan fastholdes, og vi kan rekruttere flere sygeplejersker til faget, siger Luca Pristed.

Han sidder tilbage med en følelse af, at Anders Kühnaus pludselige ønske om mere i løn til sygeplejerskerne er valgflæsk.

- Det føler jeg rigtig meget, det er. Der er snart valg, og det er nu, politikerne går ud og lover guld og grønne skove, som de også kunne have lovet, mens vi forhandlede, og det gjorde de ikke, siger han.

- Hvordan kan det være, at kassen var lukket der, og den så åbner op nu? spørger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at forholde sig til spørgsmålet om sygeplejerskernes fremtidige løn, men anerkender, at der her og nu er udfordringer i sundhedsvæsenet.

"Regeringen anerkender fuldt ud, at sundhedsvæsenet står med flere udfordringer for tiden, for eksempel puklen efter sygeplejestrejken. Derfor har vi også meldt ud, at vi er klar til at drøfte en kompensation af regionerne, ligesom vi for 2020 og 2021 har kompenseret for udgifter vedr. covid-19," siger han i et skriftligt svar til DR Nyheder.