Chefredaktører sigtes i sag om PET-bog

Politiken og Ekstra Bladets chefredaktører er sigtet for at videregive fortrolige PET-oplysninger.

Politiet har nu rejst sigtelser mod Ekstra Bladets og Politikens chefredaktør og den journalist, der har skrevet en bog om PET's tidligere leder. (Grafik: Morten Fogde Christensen)

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, og Politikens chefredaktør, Christian Jensen, er blevet sigtet for at have videregivet fortrolige oplysninger om Politiets Efterretningstjeneste (PET) i forbindelse med den omdiskuterede bog "Syv år for PET".

Det oplyser Poul Madsen til Ekstra Bladet og Christian Jensen til DR Nyheder.

- Det er ikke overraskende. Jeg er snarere overrasket over, at jeg først hører noget nu. Det er jo trods alt et år og ti måneder, siden vi udgav bogen og andre medier omtalte indholdet af den. Som dengang har jeg ikke haft nogen grund til at tro, at der i bogen viderebringes fortrolige oplysninger, da kilden til oplysningerne er den tidligere chef for PET (Jakob Scharf red.), siger Christian Jensen i en skriftlig kommentar.

Bogens forfatter Morten Skjoldager bekræfter over for DR Nyheder, at han også er sigtet for at have offentliggjort bogen. Han ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Københavns Politi bekræfter sigtelserne, men ønsker ikke at udtale sig, da sagen stadig efterforskes.

Poul Madsen: Helt uberettiget

Sigtelsen er rejst mod Poul Madsen, efter Ekstra Bladet bragte oplysninger fra bogen, selvom Københavns Byret den 6. oktober 2016 havde afsagt et midlertidigt fogedforbud, som var nedlagt mod at gengive oplysninger fra bogen.

Poul Madsen udtaler til avisen, at der ikke er noget hold i sigtelsen.

- Det er helt uberettiget. Vi tog netop hensyn til, at der kunne være detaljer, der kunne være fortrolige, og der var detaljer, vi ikke viderebragte, Derfor er sigtelsen helt uretmæssig, siger han.

Retssag mod PET-chef

Den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf blev i marts tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt. Retssagen mod Scharf begynder i næste måned i Københavns Byret.

Politikens chefredaktør Christian Jensen kan ikke se, hvorfor tavshedspligten er brudt i sagen.

- Jakob Scharf har både før og efter offentliggørelsen sagt, at han ikke mener, at han overtræder sin tavshedspligt, og det har vi ikke haft grund til at betvivle, da han jo var den øverste chef i PET, siger han og fortsætter:

- Langt de fleste oplysninger om terrorsagerne, der gennemgås i bogen, har tidligere været offentliggjort. Bogen har væsentlig samfundsmæssig interesse fra en tid, hvor terrortruslen blev hverdag i dette land.

I forvejen har PET stævnet mediekoncernen JP/Politikens Hus i februar sidste år. Her afkræves der 15 millioner kroner i bøde, og der lægges op til, at chefredaktøren idømmes en fængselsstraf på fire måneder.

Facebook
Twitter