Chokerede skattemedarbejdere mødt af glasskår ved deres kontor: 'Det føles helt sindssygt'

Direktøren i Skattestyrelsen står klar til at drikke kaffe med medarbejdere, der skulle møde op i bygningen.

Der ligger knust glas fra ruderne til indgangspartiet til Skattestyrelsens bygninger efter en eksplosion i aftes. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Der ligger både glas- og metalsplinter foran Skattestyrelsens kontorer på Østerbro her til morgen.

I aftes klokken 22.16 modtog politiet anmeldelse om en eksplosion foran bygningen på Østbanegade.

Torsdag arbejder politiet stadig på stedet, og Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste inspicerer skaderne på indgangspartiet.

Det er derfor også en noget chokeret direktør for Skattestyrelsen, Merete Agergaard, der mødte op ved bygningen tidligt i morges.

- Det er en rædselsfuld handling, og det er meget voldsomt at se en bygning så raseret. Det tager jeg på alle måder afstand fra.

  • Indgangspartiet til Skattestyrelsen har taget voldsomt skade ved eksplosionen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)
  • Indgangspartiet til Skattestyrelsen har taget voldsomt skade ved eksplosionen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)
  • Indgangspartiet til Skattestyrelsen har taget voldsomt skade ved eksplosionen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)
  • Indgangspartiet til Skattestyrelsen har taget voldsomt skade ved eksplosionen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)
1 / 4

Natten igennem har Merete Agergaard været i dialog med andre i ledelsen og flere af sine medarbejdere.

- Vi er mødt ind meget tidligt for at opfordre alle medarbejdere til at blive hjemme i dag, siger hun og fortsætter:

- Jeg har talt med nogle få, som er lige så chokerede, og som synes, at det er meget voldsomt. Og det kan man jo også se, at det er.

Glas overalt

Det er dog ikke alle medarbejdere, der er blevet opfordret til at holde sig hjemme. Henrik Mansa Kristensen er manager for sociale medier i Skattestyrelsen og blev bedt om at møde tidligere i morges, hvor synet af den splintrede facade mødte ham.

- Det føles helt sindssygt. Jeg har arbejdet i Skattestyrelsen i ni år, og når man er vant til at komme her hver dag, så er det et ret vildt syn, siger han og fortsætter:

- Det er nogle ret tykke vinduer, og der er ret mange af dem, der er smadret. Der ligger glas inde i bygningen, og der ligger glas udenfor. Så det er et ret vildt syn.

Henrik Mansa Kristensen fik i første omgang nyheden om eksplosionen på sociale medier i aftes.

- Der er mange vidneberetninger fra folk, der har været tæt på. Gardinerne er blevet blæst ind i deres stuer. Der er alle mulige fortællinger.

- Jeg blev ringet op af min leder umiddelbart efter, og allerede der kan jeg som medarbejder mærke, at der er noget i gære, og at det ikke bare er en lille ting, men at der bliver kørt et stort beredskab i stilling, siger han.

Hans kollega Sofie Due Jensen er kommunikationskonsulent og mødte også op i morges.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Det er surrealistisk, siger hun.

Aner ikke, hvad der ligger bag

Politiet har endnu ikke meldt ud, hvad og hvem der er skyld i de omfattende skader på indgangspartiet til styrelsens lokaler, og for direktøren er det uvirkeligt, at det overhovedet er sket.

- Jeg har ingen anelse om, hvad der ligger bag. Det gør politiet sig tanker om, og det vil jeg overlade til dem, for jeg har ingen anelse om det.

Skatteminister Morten Bødskov (S) gjorde Merete Agergaard selskab ved bygningerne ved syvtiden i morges.

- Det er formentlig ikke drengestreger, så politiet skal have ro, og de skal have al den hjælp, de kan få fra naboer til området, som også har oplevet en meget alvorlig hændelse, siger Morten Bødskov.

Ligesom skatteministeren gjorde det, opfordrer Merete Agergaard også alle til at kontakte Københavns Politi, hvis de har oplysninger, der kan kaste lys over hændelsen.

Politi betragter eksplosion som angreb

Det er endnu tidligt i efterforskningen, og politiet har derfor ikke meldt særlig meget ud om, hvad det mener, der er foregået ved Skattestyrelsen.

- Det var ikke et uheld. Det var ikke en hændelig hændelse. Nogen har gjort det med vilje, siger Jørgen Bergen Skov, chefpolitiinspektør ved Københavns Politi.

- Når man ser billederne, kan man ikke være i tvivl om, at det var en kraftig eksplosion, men vi er stadig i gang med de tekniske undersøgelser. Og det vi ved, kan vi ikke sige af hensyn til efterforskningen. Men vi kan sige, at det var en kraftig eksplosion, fortsætter han.

Politiet oplyser, at der er én person, der er blevet ramt af fragmenter fra eksplosionen, og vedkommende søgte selv hjælp hos en skadestue.

Men det kunne være gået meget værre, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det er et under og et held, at der ikke er nogen, som er kommet alvorligt til skade, siger hun og fortsætter:

- Under alle omstændigheder er det her jo et angreb på vores tryghed.

Medarbejdere skal kunne føle sig trygge

Merete Agergaard ved endnu ikke, hvad resten af hendes dag kommer til at byde på.

Men hun gør det klart, at det er en prioritet for hende og Skattestyrelsen, at medarbejderne skal kunne føle sig trygge, når de møder på arbejde igen.

- Vores medarbejdere skal hver eneste dag kunne føle sig trygge, når de går på arbejde. Det skal der ikke være tvivl om, så vi vil læne os op ad politiets vurderinger, siger hun og fortsætter:

- Vi stiller os til rådighed, hvis nogen har brug for en snak. For det har vi fuld forståelse for, at nogen kan have brug for.

Ud over at medarbejderne i dag er blevet opfordret til at blive hjemme, forestiller direktøren sig ikke, at eksplosionen vil påvirke Skattestyrelsens arbejde.

- Det er indgangspartiet til Skattestyrelsen, der er skadet. Kontorerne er i al væsentlighed uskadte. Og vigtigst af alt er der ikke sket nogen personskade. Det er jeg meget taknemmelig for, siger hun.