Chokolade stammer fra børnearbejde

Næsten halvdelen af verdens kakao produceres i Elfenbenskysten, hvor børn helt ned til otteårs alderen arbejder ulovligt i kakaoplantagerne.

Hvert år bliver der spist mere end tre millioner tons chokolade på verdensplan.

Men langt væk fra fedtede fingre og den glinsende indpakning bliver afrikanske børn ulovligt brugt som arbejdskraft i de kakaoplantager, der leverer råvarer til chokoladeindustrien.

Smuglet over grænsen fra nabolande

Nogle af børnene bliver smuglet fra nabolande som Mali og Burkino Faso ind i Elfenbenskysten.

Her bliver 40 procent af al verdens kakao produceret og solgt videre til firmaer som Nestlé og Mars. Det samme gælder danske firmaer som Toms og Cocio.

Et af børnene er Mariam Marico. Hun er mere end 450 km væk hjemmefra. Hun fortæller, at en kvinde lokkede hende med løfter om penge, hvis hun tog med til Elfenbenskysten:

- Hun sagde, jeg ville tjene penge, siger den kun 12-årige Mariam Marico.

Trafficking finder sted hele tiden

At der bliver handlet med børn, og at de bliver brugt som arbejdere i kakaoplantagerne bliver bekræftet af den lokale fagforening for byens buschauffører. Her fortæller Idrissa Kanté, at menneskehandel eller trafficking altid har fundet sted:

- Der har altid været handel med børn. Det er der altid. Børnene bliver ved med at tage af sted. Det foregår her på busstationen.

International aftale

Men i virkeligheden burde det slet ikke kunne lade sig gøre.

I 2001 skrev verdens største chokoladeproducenter under på en aftale om, at børnearbejde og trafficking ikke må finde sted i kakaoindustrien efter 2008 - den såkaldte Harkin-Engel protokol.

Alligevel kan DR i dokumentaren "Chokoladens Mørke Side" afsløre de groteske forhold i chokoladeindustrien, hvor børn bliver handlet og brugt i produktionen.

Dokumentaren forsøger at stille de multinationale milliardselskaber til ansvar for chokoladens meget mørke bagside.

Grafik: Jonas Hvidt

FacebookTwitter