Christiania-advokat: Våben skal være 'no go' i fristaden

Det fredelige Christiania kan ikke selv løse problemerne med kriminalitet, lyder det fra fristadens advokat.

Christianias advokat, Knud Foldschack, afviser, at det fredelige Christiania alene kan fjerne det kriminelle liv fra fristaden.

En slåskamp om, hvem der har aben, løser ikke problemerne på Christiania.

Sådan lyder reaktionen fra Knud Foldschack, der er advokat for Christiania og formand for Christianiafonden, som ejer hovedparten af bygningerne på Christiania.

- Vi må stå frem for at finde løsningerne i stedet for at blive ved med at kaste aben frem og tilbage mellem politikere og christianitter og politiet, siger Knud Foldschack.

Reaktionen kommer, efter at både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pind (V) har efterlyst, at de menige christianitter gør mere for at presse de kriminelle ud af fristaden.

Noget som i den grad blev aktualiseret sent i går aftes, hvor to politibetjente og en borger blev såret af skud, en betjent alvorligt, da politiet forsøgte at stoppe en mand på vej væk med dagens omsætning fra Pusher Street.

Knud Foldschack kalder skudepisoden for både dybt tragisk og uacceptabel, men afviser, at det løser problemer at give skylden videre.

Han mener, at politiet har fejlet, fordi de har gjort, som politikerne har sagt, og at det er en fejl, at man ikke har legaliseret hash. Men ifølge advokaten er det ikke fremkommeligt at tale om nu og her.

- Det er heller ikke særligt fremkommeligt at sige, at christianitterne, det menige Christiania, har fejlet.

- Det, vi skal, er, at vi skal have nogle nye redskaber frem og dermed forhindre at det, som skete i nat, sker igen. Det var simpelthen en katastrofe.

Våben i fristaden skal være 'no go'

Christianiafonden og christianitterne bør i stedet stå sammen om at afvise alle våben i fristaden, siger Knud Foldschack.

- Det her må afstedkomme, at vi står sammen om det, vi kan stå sammen om, og det er blandt andet at sikre, at der ikke er våben på Christiania, og så må vi på den lange bane finde ud af, hvad man skal gøre med det her hashmarked, siger han.

Han håber, at de menige christianitter kommer frem til samme konklusion på et fællesmøde, der holder her til aften.

Samtidig understreger han, at det fredelige Christiania ikke kan løse opgaven alene.

- Hvad kan det fredelige Christiania gøre? Det fredelige Christiania kan jo ikke gå ned i politiuniform og forhindre den kriminelle hashhandel i Pusher Street, men vi kan sammen sige, at vi ikke vil tolerere våben, siger han.

Der er dog noget, som det fredelige Christiania kan gøre, for ifølge Knud Foldschack kan Christiania og Christianiafondens bestyrelse i værste fald gå ind og se på brugstilladelserne og tilladelserne til at bo på Christiania.

Ifølge advokaten er miljøet i og omkring Pusher Steet hårdere nu end før i tiden.

- Det er selvfølgelig chokerende at vågne op til sådan en melding her i morges, men det er ikke overraskende, fordi det er blevet forrået. Det er et nervøst marked og et eksplosivt marked, siger han.

Han henviser blandt andet til, at det er 'udefrakommende christianitter' og det, han kalder 'andre aktører', som er blevet dømt i de sager, der kommer for domstolene.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © dr)
Facebook
Twitter