Christianit: Skuddrama er chokerende

Christiania tager kraftigt afstand fra skudepisoden onsdag aften.

Ved indgangen til Christiania i Prinsessegade er politiet talstærkt tilstede torsdag morgen. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

En betjent svæver i livsfare, efter en ung mand omkring 25 år modsatte sig en anholdelse og skød sig fri på Christiania.

En anden betjent samt en civil mand blev også såret ved hændelsen, der fandt sted sent onsdag aften.

For Kirsten Larsen, der er medlem af Christianias pressegruppe, kom nyheden om episoden som et chok.

- Jeg blev vældig chokeret og ked af det, for det er jo nogle ting, som vi helst vil være foruden, siger hun.

- Det er faktisk gået godt i lang tid, og det er længe siden, der har været alvorlige voldsepisoder herude. Jeg var faktisk lige begyndt at tænke: Gad vide, hvor længe det bliver ved med at gå godt.

Kirsten Larsen forventer, at der vil blive indkaldt til fællesmøde på Christiania i løbet af dagen. Her vil fristaden komme frem til en officiel udmelding omkring hele sagen.

Talsperson for beboerne på Christiania, Hulda Mader, skriver dog i en SMS til DR Nyheder, at man tager afstand til skyderiet.

"Vi kan kun sige, at vi tager kraftigt afstand til denne frygtelige voldsudøvelse. Vi kommer med en samlet udtalelse efter Fællesmøde i aften klokken 20," skriver hun.

Politidirektør ved Københavns Politi, Thorkild Fogde, har udtalt, at han håber, at sagen vil være et ”wakeupcall” for Christiania omkring den organiserede kriminalitet på Pusher Street, og at christianitterne vil være med til at presse de kriminelle ud.

Kirsten Larsen mener dog ikke, at christianitterne kan tage ansvaret for at gøre op med kriminaliteten – det er politiets arbejde. Dog forklarer hun, at våben ifølge Christianias grundlov er uacceptabelt og strengt forbudt. Derfor tager fristaden også altid kontakt til politiet, hvis der kommer våben ind på Christiania.

Hun mener dog også, at problematikken omkring den ulovlige hashhandel bør løftes på politisk niveau.

- Jeg mener, at det her er en meget politisk sag, og at man bør afkriminalisere hashen, for det er jo ikke vejen frem med mere forbud, mere kontrol og mere politi. Legalisering må være vejen frem.

Kort før klokken 8 her til morgen meldte Københavns Politi ud, at den formodede gerningsmand er anholdt.

Opdateret kl. 9:08 med Hulda Maders udmelding.