Christianitter sætter Pusher Street på pause: Vi kan ikke acceptere udviklingen

Fristaden Christianias beboere har på et fællesmøde taget en beslutning om sætte en midlertidig stopper for hashgaden.

Christianitter havde i morges spærret indgangene til Pusher Street af med hegn. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Den seneste tids udvikling i Pusher Street er ikke for Christianias bedste.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Christianias Fællesmøde, hvor christianitterne kommer med begrundelsen for, at Christianias beboere i morges valgte at afspærre gaden, hvor der foregår omfattende hashhandel.

- Christiania skal være en fristad for kærlighed, mangfoldighed, natur og kultur. Det er den atmosfære der skaber en fristad med plads til alle, og det er selvfølgelig meget vigtigt for Christiania, lyder det i pressemeddelelsen.

- Desværre har udviklingen omkring Pusher Street bidraget til at skabe et andet billede af Christiania, og det vil vi ikke acceptere, skriver Fællesmødet, der er den øverst besluttende myndighed på Christiania, videre.

I løbet af de sidste uger har politiet foretaget flere aktioner mod hashhandlen i Pusher Street, hvor der er blevet beslaglagt flere hundrede kilo hash og skunk, knap tre millioner danske kroner og flere våben.

Pausen er ikke en løsning

Flere gange er kampklædt politi blevet mødt af stenkast i løbet af aktionerne.

- Situationen kalder på omtanke og eftertanke, hvorfor vi altså nu har valgt selv at sætte aktiviteterne på pause, så vi kan få arbejdsro til en omstrukturering af forholdene omkring Pusher Street, skriver Christianias Fællesmøde i pressemeddelelsen.

- Denne pause er ikke en løsning, men et signal om at situationen er uholdbar, lyder det videre.

Beslutningen om at lukke af for Pusher Street blev ifølge pressemeddelelsen taget på et fællesmøde den 14. maj.

Nedenfor ses en række historiske billeder af Pusher Street.

  • Allerede tidligt blev der solgt hash på Christiania. Billedet her er fra 1978. (Foto: © EMIL CHRISTENSEN, (c) Scanpix)
  • Pusher Street har været truet af flere omgange. I 1994 nedlagde pusherne arbejdet i protest mod justitsministerens trussel om at lukke fristaden, hvis ikke hashsalget blev mindre åbenlyst. (Foto: © THOMAS SJØRUP, (c) Scanpix)
  • Også aldersgrænsen for hashkøb har været under debat. I 2003 blev der indført en aldersgrænse på 16 år ved salg af hash og skunk. (Foto: © Carl Redhead, (c) Scanpix)
  • 2003 var et hårdt år for Pusher Street. På billedet ses en politirazzia på Christiania efter to betjente blev sårede under en anholdelse. (Foto: © Carl Redhead, (c) Scanpix)
  • Gennem tiderne er der gennemført flere politirazziaer på Pusher Street. Billedet her er taget før en række voldsomme optøjer i 2011. (Foto: © Martin Sylvest Andersen, (c) Scanpix)
  • I 2014 blev hele Christiania (inklusive Pusher Street) lukket ned, imens christianitterne debatterede fristadens fremtid. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, JENS NOERGAARD LARSEN)
  • I 2016 fjernede politiet for tredje gang hashboder på Pusher Street. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Liselotte Sabroe)
  • Senere hjalp christianitterne til, og var i 2016 med til at rive flere hashboder ned på Pusher Street. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Thomas Lekfeldt/ info@thomaslekfeldt.com/ www.thomaslekfeldt.com)
  • Men nu er der rav i den igen. Denne gang har christianitterne blokeret Pusher Street for, efter sigende, at gøre gaden til et bedre sted at være. (Foto: © NILS MEILVANG, (c) Scanpix)
1 / 9

Vil ikke rydde Pusher Street

Politiet har tidligere i dag meldt ud, at de vil støtte christianitterne og fortsætte indsatsen mod hashhandel på fristaden.

Men Christianias beslutning skal ikke ses som en udstrakt hånd til politiet. Det siger Knud Foldschack, advokat for Fonden Fristaden Christiania, der er den juridiske ejer og lejer af området Christiania.

- Politiet har været ude med udmeldinger om, at de hånd i hånd med Christiania vil sørge for, at der ikke er hash. Det er jublende naivt, siger han og fortsætter:

- Det er ikke et signal om, at civile christianitter vil rydde Pusher Street. Det er et spørgsmål om, at situationen er gået for vidt, og der er for meget vold.

Næste Fællesmøde vil finde sted i morgen kl. 17.00 på Pusher Street.