Christianitter tabte i Højesteret

Christianitterne har ikke brugsretten til deres boliger, lyder dom fra højesteret, der stadfæster dom fra landsretten.

Christianias advokat Knud Foldschack med christianit udenfor Højesteret efter dommen (Foto: © Marie Hald, Scanpix)

Christianitterne led nederlag ved Højesteret i dag. Dommen fra landsretten, der godkendte opsigelsen af Christianitternes brugsret, blev stadfæstet.

Højesteret lægger som landsretten vægt på, at ingen udtalelser fra ministre ændrer på det retlige grundlag, som er skabt via diverse aftaler op gennem tiden, som slår fast, at Christiania kun har midlertidig brugsret til området.QuickVote: Christiania

Dermed kunne Slots- og Ejendomsstyrelsen i 2004 opsige brugsretten med 18 måneders varsel.

Forventet dom

Uden for Højesteret var en stor gruppe christianitter samlet, for at høre dommen.

- Dommen var forventelig. Men det er også ligegyldigt, for det kommer ikke til at gøre nogen forskel, siger Lukas på 22 år, der er født og opvokset på Christiania.

Nu glæder han sig til at komme hjem og få en kop varm kakao, for der er hundekoldt på pladsen for Højesteret.

- Det er øv, det er en tragisk dag for Danmark, siger christianitten Teddy, der har været med hele vejen.

Politikerne skal tage ansvar

På en propfyldt trappe foran Højesteret siger Christianias advokat, Knud Foldschack, efter nederlaget, at politikerne nu må tage ansvaret for fristadens videre skæbne:

- 11 forsvarsministre og 14 regeringer har igennem 32 år sagt, at Christiania har retten til Christiania, siger Knud Foldschack, mens christianitter omkring ham knapper nederlagsøl op.

Advokaten henviser til de politiske udmeldinger gennem årene om, at christianitterne kan blive boende på området.

Lang kamp

Forud for dommen er gået en langstrakt kamp.

Christianitterne forhandlede i flere år med staten for at nå til enighed om en aftale for området, men det endte med, at fristadens beboere sagde nej.

Uenige om boligerne

Det var blandt andet adgangen til boliger på området, som parterne ikke kunne enes om.

Retssagen mod staten blev anlagt i 2006 for at få rettens ord for, at de efter 40 år på stedet har brugsretten til området.

Opsagde i 2004

Med loven om Christiania i 2004 gik staten ind og opsagde en rammeaftale. Det skete med et opsigelsesvarsel på halvandet år.

Staten mener, at opsigelsesfristen var væsentligt længere, end man havde behøvet. Men christianitterne har under retssagen forsøgt at komme igennem med en påstand om, at hvis opsigelsen overhovedet var lovlig, så skulle fristen være endnu længere.

Ministerudtalelser ubetydelige

Christiania har fremlagt en række udtalelser fra forskellige ministre som bevis på, at de har vundet brugsretten over området.

Men over for det har stået en afgørelse fra Højesteret, der i 1978 slog fast, at Christiania ikke havde særlig rettigheder.