Christianitter vil give karantæne til betjente fra voldsom politiaktion

Intern uenighed satte sit præg på fællesmøde på Christiania efter voldsom politiaktion i torsdags.

En politiaktion i sidste uge endte i voldsomme scener. Den Uafhængige Politiklagemyndighed efterforsker nu sagen. (Arkivfoto) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der var rigeligt at tale om for beboerne på Christiania, efter en politiaktion i sidste uge endte i voldsomme scener, trukkede politistave – og hævder kilderne på fristaden – slag med kniplerne mod christianitters hoveder.

På den baggrund mødtes et sted mellem 50 og 80 christianitter på fristaden for at drøfte, hvilken modreaktion de skulle levere. Derfor kan det næppe beskrives som en hyggelig videoaften – selv om de forsamlede gennemså de videooptagelser, som frivillige fotografer havde lavet af torsdagens voldsomme aktion.

Københavns Politis Taskforce Pusherstreet var også inviteret med til mødet, men deltog ikke.

Det gjorde derimod flere af de christianitter, der torsdag endte midt i begivenhedernes centrum, da politiets taskforce i kampuniform entrerede fristadens areal i den evige kamp mod den åbenlyse hashhandel.

Brosten fløj gennem luften, og politiet modsvarede eskaleringen med en fremmarch, der involverede knipler.

"Karantæne" til betjente

Kort efter solnedgang forlod de sidste deltagere mødet. En fællesudtalelse var på halvanden time blevet støbt sammen, efter doktrinen fra den spiseseddel der prægede invitationen til fællesmødet. ”Konsekvenser”, stod der nederst.

Christianias fællesbeslutning blev en form for karantæne til de betjente, der deltog aktivt i de voldsomme episoder i torsdags.

- De pågældende betjente, der kan identificeres på optagelserne, er fremover uønskede på Christiania, fremgår det af udtalelsen, som Hulda Mader fra Christianias kontaktgruppe læste op efter mødet.

Ønsker dialog med politiet

Samtidig ønsker man en dialog med Københavns Politi. En dialog, der ifølge vicepolitiinspektør Danni Rise fra Københavns Politi, allerede pågår. Til det svarede Hulda Mader:

- Det kommer an på, hvad du betragter som dialog. Hvis det er en dialog, at politiet ringer for at sige, de lige har haft en razzia, så vil jeg ikke kalde det en dialog.

Hvad skal man lægge i, at de pågældende betjente er uønskede på Christiania?

- Man skal lægge det i det, at de skal ikke komme her. Vi kan jo ikke se de samme mennesker løbe frem og tilbage, som slår fuldstændig vildt omkring sig på sagesløse personer. Det er jo totalt nedbrydende for ens retsbevidsthed.

Men I kan vel ikke bestemme, hvilke betjente der må komme på Christiania. Hvad vil I gøre, hvis de alligevel dukker op?

- Det må vi tage stilling til, når de kommer, men vi vil sende det budskab, at de er uønskede her. Vi ved ikke, hvad vi ellers skal gøre. Vi er nødt til at reagere på det her. Vi ønsker ikke, de mennesker kommer her mere.

Fortsat hashhandel

En del af uenighederne bundende som tidligere nævnt i, hvorvidt den åbenlyse hashhandel på Christiania skulle inddrages i udtalelsen. Men hashhandlen er irrelevant for torsdagens episode, mente et flertal af christianitterne, og nævnte ikke hash med ét ord i deres udtalelser mod politiet.

- Det her drejer sig om politivold. Det drejer sig ikke om hash.

Hvordan christianitterne vil reagere, når Københavns Politi igen kommer på visit, er noget uklart. Men mens de sidste christianitter fortrak fra fællesmødet, fortsatte den åbenlyse hashhandel i den såkaldte Pusherstreet. En hashhandel, der formentlig snart får politiet til at tage på besøg igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk