Christina æder sine mursten

De seneste år er antallet af arbejdsløse, som hverken får dagpenge eller kontanthjælp steget voldsomt, viser nye tal.

- Nu lever min familie og jeg af husets friværdi. Vi er ved at æde mursten, fortæller Christina Svendsen. (© DR)

61.000 arbejdsløse danskere lever lige nu uden hverken dagpenge eller kontanthjælp, viser nye tal fra Danmarks Statistik. En stigning på 39 procent på bare to år.

Langt de fleste af dem har slet ingen indtægt. En af dem er Christina Svendsen, der er 37 år og bor i Slagelse Kommune.

- Jeg har stået uden indtægt siden 31. januar 2010, da kommunen stoppede min revalidering, fortæller Christina Svendsen.

Hun har forgæves søgt et job, manden har arbejdet dobbelt for at tjene penge for to og familien har snart spist hele husets friværdi.

- Nu lever min familie og jeg af husets friværdi. Vi er ved at æde mursten, konstaterer Christina Svendsen.

Bliv skilt - så kan du få hjælp!

Christina Svendsen havde været på revalidering i fire år på grund af en arbejdsskade. Men da kommunen stoppede revalideringen, var der ingen anden hjælp at få.

Hun var ikke berettiget til flere sygedagpenge, og heller ikke til kontanthjælp, fordi hendes mand havde job, og fordi huset havde en friværdi. Kommunen gav hende derimod tre ideer til, hvad hun kunne gøre for at få hjælp.

- Vi kunne sælge både hus, bil og alt andet af værdi. Stille os på gaden med vores tre børn, for så skulle de nok hjælpe os. Vi kunne også vælge at gå på tvangsauktion, eller min mand og jeg kunne vælge at lade os skille, for så ville jeg være berettiget til at få kontanthjælp, fortæller Christina Svendsen.

Parret ville dog ikke lade sig skille for at få kontanthjælp, men valgte en anden løsning.

- Vi har fået lavet en friværdikonto, hvor vi kan trække 500-800 kroner om ugen. Det skal vi leve for, og det skal dække mad, tøj, medicin og tandlæge. Alt!, fortæller Christina Svendsen.

300.000 danskere i risikozonen

Christina Svendsen er ikke alene. Andre 300.000 danskere risikerer at stå i nøjagtig samme situation, hvis de mister jobbet.

De er nemlig hverken medlem af A-kasse eller berettiget til kontanthjælp, viser en analyse, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for DR.

- Det er meget svært at få kontanthjælp, og mange er fanget i en uheldig klemme, fortæller Lars Andersen, der er direktør hos AE.

Analysen fra AE viser, at der er tre primære årsager til, at mange arbejdsløse ikke kan modtage kontanthjælp:
" De har en likvid formue på over 10.000 kroner.
" De har friværdi i boligen.
" De har ægtefælle, der har fast job.

Derudover er mange ikke berettiget til dagpenge, fordi danskerne i stor stil meldte sig ud af A-kasserne, dengang der var masser af job at få - i tiden før Finanskrisen. Men dermed droppede de også retten til dagpenge.

- Det er en meget dyr lærestreg for dem, der troede, at uheld og arbejdsløshed ikke kunne ramme dem, fortæller direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tvangsauktioner truer

Når 50.000 danskere enden lever uden indtægt - og endnu flere trues af et liv uden indtægt - stiger risikoen for, at mange ender med at gå fra hus og hjem.

- Når man ikke har penge og ikke kan betale terminerne, så risikerer man i værste fald, at ens bolig går på tvangsauktion, advarer Lars Andersen.

Den risiko hænger lige over hovedet på Christina Svendsen og hendes familie - også selvom de solgte deres hus på landet.

- Fordi I og med, vi har taget hele friværdien og mere til, så vil vi jo have en gæld, når vi går herfra, fortæller hun.

Tilbage har Christina Svendsen kun drømmen om, at familien vinder en million i Lotto. Men som hun siger, spiller familien ikke Lotto, for de 40 kroner kan de godt bruge på noget andet.

- Jeg vil ikke ønske dette for min værste fjende. Men jeg ville ønske, at dem der laver loven, prøver at leve sådan her et års tid. Jeg tror, det er det eneste, der skal til, forudser hun.