Christopher Licht Jensen døde af meningitis på sin 18-års fødselsdag

Hans far spørger nu: Hvorfor blev min søn sendt hjem fra hospitalet?

Det er ikke mere end 63 dage siden, at Chistopher Licht Jensen blev ramt af den farlige meningokokbakterie, der kostede ham livet på hans 18-års fødselsdag.

Han gik i gymnasiet og var en meget empatisk dreng, der spillede en stor rolle i andres liv. Det fortæller hans far, Dion Licht Jensen.

- Da han var mindre, når vi gik til skole eller børnehave, så var det vigtigt for ham, at hvis han så en snegl på vejen, så tog han den og lagde den ud i busken, så ingen kom til at træde på den, fortæller han.

Christopher Licht Jensen boede hos sin far i Kastrup på Amager sammen med sin storebror. (Foto: PRIVAT)

Dion Licht Jensen var vidne til den smerte, som sønnen gik igennem, da han blev syg af smitsom meningitis.

Faderen ringer første gang til akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden søndag aften 29 januar kl. 21.30 i år. På det tidspunkt har Christopher Licht Jensen hverken nakkestivhed eller mørke pletter på huden, som er symptomer på smitsom meningitis. Alligevel kører far og søn til Hvidovre Hospital.

- Mens jeg indskriver ham, lægger han sig bare, han er så groggy og har så mange smerter. Han lægger sig fladt på gulvet, fortæller Dion Licht Jensen.

Christopher Licht Jensen kommer siden op i en rullestol og bliver kørt til en hospitalsseng. Lægen tilser ham. Han er højfebril, hvilket vil sige, at han har meget høj feber.

Ifølge Dion Jensen skiftevis græder og bander sønnen på grund af smerterne. Han får taget blodprøver og får lagt et drop. Smerterne holder sundhedspersonalet nede med et morfinlignende præparat.

Efter halvanden til to timer kommer der svar på blodprøverne, og de ser ifølge sundhedspersonalet umiddelbart fine ud.

Men Christopher Licht Jensen har så stærke smerter, at man giver ham tre forskellige slags smertestillende, herunder et morfinlignende præparat. Derefter bliver far og søn sendt hjem igen.

Det er nu blevet Christopher Licht Jensens 18-års fødselsdag, men han giver udtryk for overfor sin far, at han ikke er tryg ved at komme hjem.

- Han sagde, at hvis han fik det på samme måde igen, ville han helst blive.

Burde ikke være blevet sendt hjem

Speciallæge og lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, Carsten Schade, har gennemgået Christopher Licht Jensens sag for DR. Han mener, at det var forkert at sende drengen hjem.

- Hvis han var forblevet indlagt, så havde man jo set til ham og målt nogle værdier, og så er det klart, at i det øjeblik, han falder i blodtryk, så reagerer man jo, siger Carsten Schade.

Også Lars Bjerrum, der er overlæge og professor i almen medicin ved Københavns Universitet, har gennemgået journalen og de tilgængelige oplysninger. Han undrer sig også over, at Hvidovre Hospital vælger at sende far og søn hjem efter det første besøg på hospitalet.

- Jeg forstår ikke, hvorfor man udskriver en højfebril patient til hjemmet midt om natten. Om natten sover familien, og der er ikke gode muligheder for at observere ham i hjemmet. Yderligere var smerterne kamufleret med en kraftig dosis smertestillende medicin, hvilket gjorde det vanskeligt at opdage en eventuel forværring i tilstanden, siger han.

Ifølge overlæge Lars Bjerrum er det problematisk, at sundhedspersonalet fra starten lægger ud med en smertebehandling med tre stoffer i stedet for først at undersøge effekten af et af de svagere stoffer, panodil og/eller ibuprofen.

- Inklusion af et morfin-lignende stof i den smertestillende behandling hos en højfebril, dårlig patient stiller skærpede krav til overvågningen, særligt på grund af bivirkningerne. Det bør ikke finde sted i hjemmet midt om natten, siger han.

Christopher Licht Jensen får det ikke bedre i løbet af natten, og om morgenen ringer Dion Licht Jensen igen til 1813, men bliver henvist til egen læge. Den praktiserende læge opfordrer dem til at komme i akuttiden mellem klokken ti og elleve.

Andet hospitalsbesøg: Ingen mistanke om meningitis

Ifølge Dion Licht Jensen er lægerne i lang tid meget i tvivl om, hvad Christopher Licht Jensen fejler. De mistænker blandt andet en sprængt blindtarm, og han bliver kørt til CT-scanning.

På et tidspunkt peger en kvindelig læge på Christopher Licht Jensens hånd og bemærker en plet, som ikke var der før. Det er et tegn på smitsom meningitis.

- Så begynder det at gå stærkt, og de undersøger ham igen for nakkestivhed. Der er han begyndt at blive nakkestiv, fortæller Dion Licht Jensen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Ventetiden er lang for Christopher Licht Jensens far og for moren, der nu også er ankommet til Hvidovre Hospital.

- På et tidspunkt kommer der en sygeplejerske løbende ind i rummet og siger ’I skal skynde jer at komme med, det er ikke godt’, fortæller Dion Licht Jensen.

I lokalet, hvor deres søn ligger, er personalet i gang med hjertemassage.

Forældrene overværer, at sønnen får hjertestop yderligere to gange. Lægerne arbejder på højtryk for at redde deres drengs liv.

- Efter det tredje hjertestop spørger teamlederen ’Mangler vi at prøve noget? Er der nogle der har forslag til noget som helst, vi kan gøre?’ Og det var der ikke, fortæller Dion Licht Jensen.

Lægerne beslutter at stoppe. Christopher Licht Jensen er død.

Flere dødsfald

Siden 2007 har det offentlige patientklagesystem mindst tre gange påpeget, at der er problemer med at behandle meningitis i sundhedsvæsnet. På trods af det sker der fortsat fejl.

Hans Petersen døde af meningitis 1. januar 2017, og Mathias Baadsgaard-Lund døde af samme sygdom 4. januar 2016.

Det er i dag 14 måneder siden, at Trine Baadsgaard og Niels Boje Lund mistede deres søn. Ligesom i Christopher Licht Jensens tilfælde oplevede de heller ikke, at lægerne gjorde det godt nok.

I sagen har Styrelsen for Patientsikkerhed givet Herlev Hospital kritik for for først ikke at mistænke meningitis som diagnose og for ikke at behandle med antibiotika tidligt nok.

Hvidovre Hospital afviser fejl

- Det undrer mig, at specielt Mathias, og den måde han døde på, ikke giver grund til efterrationalisering og måske en ændring i procedurer, siger Dion Licht Jensen.

Hvidovre Hospital mener ikke, at der er sket fejl i sagen om Christopher Licht Jensen. Hans forældre har nu klaget over forløbet, og sagen er i øjeblikket under behandling.

Dion Licht Jensen fortæller, at de fra Styrelsen for Patientsikkerhed har fået at vide, at de skal kontakte dem igen efter 12-18 måneder, hvis ikke de har hørt noget.

- Det kan have lange udsigter, siger Dion Licht Jensen.

Inden da håber han, at sundhedsvæsnet har lært af sine fejl fra sager om behandling af meningitis.

Siger godmorgen og godnat

Efter Christopher Licht Jensens død har familien modtaget mange søde tilkendegivelser både på Facebook og i en mindebog, som hans venner har lavet.

Dion Licht Jensen mindes sin søn på forskellige måder. Han har ladet hans jakke hænge i garderoben, så han kan føle sønnens nærvær, når han har behov for det.

- Jeg tænder et lys om aftenen inde på hans værelse. Og så går jeg selvfølgelig tit forbi hans grav nede på kirkegården og står og snakker lidt med ham.

Du kan se eller gense dokumentaren "Vores drenges sidste døgn" via linket her.

FacebookTwitter