CIA-fly har også været i Danmark

Et fly med tilknytning til CIA's berygtede fangeprogram har flere gange overfløjet Danmark og også landet i Københavns Lufthavn. Flyet har ifølge Europarådet været særdeles aktivt i CIA's fangeprogram.

Flyet med halenummet N63MU er flere gange landet i København. (Foto: © DR, DR)

Et fly med tilknytning til CIA's berygtede fangeprogram har flere gange overfløjet Danmark og også landet i Københavns Lufthavn.

Det viser dokumenter fra luftfartsmyndighederne, som DR er i besiddelse af.

Flyet har ifølge Europarådet været særdeles aktivt i CIA's fangeprogram. Et program, som gentagne gange er sat i forbindelse med særdeles barske forhørsmetoder.

Generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling, Lars Normann Jørgensen, mener, at det understreger behovet for at få undersøgt sagen til bunds..

Medansvarlig

- De her ulovlige flyvninger handler om bortførelser af mennesker til lande, hvor man kan udsætte dem for tortur. Som transitland er man medansvarlig. så i det omfang Danmark har mulighed for at stoppe disse transporter, skal de stoppes, siger Lars Normann Jørgensen.

Flyet har landet tre gange i Københavns Lufthavn. Den 12. februar 2002 på mellemlander det på vej fra Zürich i Schweiz til Syracruse i USA. Igen den 4. september 2004 på vej fra Washington til Kabul. Og dagen efter, den 5. september 2004, på turen tilbage fra Kabul til Bangor i Maine, USA.

Direkte fra Polen

Derudover har flyet tre gange passeret dansk luftrum. Blandt andet i juli 2005, hvor det kom direkte fra Szymani i Polen.

Her ligger et fængsel, som CIA ifølge flere undersøgelser har brugt i det hemmelige fangeprogram. De hemmelige CIA-fængsler er i strid med international ret, blandt andet fordi fangerne tilbageholdes helt uden for retlig kontrol og på ubestemt tid

Forstærket behov

Oplysningerne om det mistænkelige fly gør også indtryk på Christiansborg, hvor oppositionen nu presser yderligere på for at få sagen undersøgt.

- Det forstærker om muligt endnu mere behovet for at få undersøgt, hvad de danske myndigheder har vidst om det her. Og det beviser jo faktisk, at Danmark har stillet luftrum og lufthavne til rådighed for de her bortførelsesprogrammer, og det er selvfølgelig helt uacceptabelt, siger Socialdemokraternes udenrigspolitiske ordfører, Mogens Lykketoft.

Absolut krav

Også de Radikales udenrigspolitiske ordfører, Niels Helveg Petersen kræver sagen undersøgt:

- Vi må vide, hvad der er foregået her. Det er et absolut krav til regeringen, at den lægger tingene på bordet. Det har den danske offentlighed krav på, siger han.

Udenrigsminister Per Stig Møller siger til TV Avisen, at alle nye relevante informationer vil blive inddraget i det arbejde, som allerede nu er sat i gang efter onsdagens DR Dokumentar om CIA-flys landinger i Grønland.