CIA's første bortførte fange kom fra Danmark

Den første fange, den amerikanske efterretningstjeneste CIA, bortførte i sit omdiskuterede fangeprogram kom fra Danmark. Det var en egyptisk mand, som havde fået politisk asyl. Danmark havde nægtet at udlevere ham.

Boeing 737 af samme type, som CIA har i sin flåde af civile fly. (© AP Graphics)

Den allerførste fange, den amerikanske efterretningstjeneste CIA tog i sit stærkt omdiskuterede fangeprogram, var en egyptisk mand med politisk asyl i Danmark.

MediaLinks:

Det fortæller flere tidligere chefer i CIA og den amerikanske centraladministration til Politiken.

- Vi anså ham for en farlig terrorist, siger Michael Scheuer, der som chef i CIA udviklede fangeprogrammet.

Startede under præsident Clinton

Programmet går i dag ud på at tilbageholde formodede terrorister og flyve dem til fængsler i lande, der har et afslappet forhold til tortur og andre hårde forhørsmetoder. Programmet startede i 1995 under præsident Bill Clinton.

Tilbage i 1995 koncentrerede CIA sig i første omgang om at få fanget den egyptiske mand Abu Talal, der havde politisk asyl i Danmark.

Han var højtplaceret i den egyptiske terrororganisation al-Gama'a al-Islamiya og blev anset som en trussel mod både Egypten og USA. Egypten havde forsøgt at få ham udleveret, men det nægtede Danmark, fordi de egyptiske myndigheder havde dømt ham til døden.

PET må have vidst

I stedet valgte CIA for at fange ham, da han i september 1995 tog på besøg i Kroatien. CIA sendte ham til Egypten, hvor han formentlig blev henrettet.

Hidtil har skiftende danske regeringer benægtet, at de har kendt til CIA's hemmelige fangeprogram.

Men Michael Scheuer og andre tidligere chefer i CIA og den amerikanske centraladministration siger, de finder det givet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 1995 blev orienteret om aktionen mod Abu Talal.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532bcb476187a215d0ac0277

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter