Cigaretskod fjernes med et puf

Det flyder med cigaretskod på gader og stræder. I København er problemet steget med 71 pct siden rygeloven i 2007. En ny metode kan dog gøre problemet meget mindre – og spare mange penge.

Rygerne smider skod på gaden som aldrig før. (© DR)

Ni millioner gange om dagen smider en ryger i Danmark sit skod på gaden. Fejemaskiner tager mange af skoddene, men lander skoddet fx mellem to brosten eller på græsset i en park, koster det ifølge Københavns Kommune to kroner at samle op.

Det skal nemlig gøres med en tang - af et menneske.

- Rygeloven har ført det med sig, at mængden af cigaretskod i byen er eksploderet. I dag udgør cigaretskoddene 81 pct af det affald, vi samler op. Det er et problem, for det ser ud af pommern til og giver et indtryk af at byen er snavset, siger Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø).

Han medvirker i DR2's nye programserie Vanens Magt, hvor vært Anne Glad og adfærdsekspert Sille Krukow, forsøger at ændre på danskernes dårlige vaner.

I det første afsnit handler det blandt andet om, hvordan en simpel markering med farvestrålende tape og askebæger, fjerner en tredjedel af cigaretskoddene fra Københavns Hovedbanegårds indgang.

Et skub i den rigtige retning

Den simple metode kaldes nudging, som på engelsk betyder at puffe eller skubbe.

Ideen er enkel: I stedet for at lave forbud og negative regler, puffes folk i den rigtige retning.

I København er metoden allerede brugt med succes: Fodspor malet på fortovet i stærke farver, leder folk hen til byens skraldespande.

Københavns Kommune medvirkede til eksperimentet i Vanens Magt, og har allerede lavet forsøg med askebægre på Niels Hemmingsensgade.

Her er to askebægre gjort meget synlige med gul farve, og forsøget virker. Antallet af skod i askebægrene, er steget med henholdsvis 34 og 46 pct.

- Det er en succes. Når det virker at puffe folk i en retning i stedet for at skælde dem ud, er det selvfølgelig det vi skal gøre, siger Teknik- og miljøborgmesteren.

Askebæger-gave er næste skridt

Da DSB gjorde Hovedbanegården røgfri, pillede de over 400 askebægre ned og gav dem til Københavns Kommune. De skal i den kommende tid sættes op rundt om i København og gøres ekstra synlige.

Samtidig går Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, i dialog med beværtningerne. For det er i nattelivet, de største skodproblemer opstår.

- Vi holder et dialogmøde med Horesta den 25. november. Jeg holder et oplæg om affald i forbindelse med byens natteliv generelt, men med specielt forkus på cigaretskoddene, siger Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell

Indtil da må rygerne måske acceptere, at de selv har et ansvar - og spejde efter farverige askebægre.

Vanens Magt sendes onsdag kl. 20.30 på DR1