Cigaretter er nu dyrere i Tyskland end i Danmark

På tide at sætte prisen op, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Venstre afviser at pille ved afgifterne.

Tyske cigaretpriser er steget. For nogle cigaretmærker betyder det, at de nu er markant billigere i Danmark. Grafik:Aslak Elias Kelkka (Foto: Grafik:Aslak Elias Kelkka)

Grænsehandel har længe været omdrejningspunktet i debatten om cigaretpriser herhjemme. Hvis de er for dyre, køber folk mere i udlandet, har det lydt. Men de seneste år har Tyskland sat afgifterne op, mens de har været i ro herhjemme, og det er nu nået til et punkt, hvor det i mange tilfælde bedst kan betale sig at købe cigaretter nord for grænsen.

Eksempelvis er den mest almindelige pris på 20 Marlboro i Tyskland nu oppe over 47 kroner, mens danske rygere kun skal slippe 44 og en halv.

Det viser en gennemgang af cigaretpriser i Europa, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget.

Kræftens Bekæmpelse mener, at det er på tide med en prisstigning.

- Dagligvarer er ellers i gennemsnit dyrere i Danmark end i Tyskland, men det gælder altså ikke cigaretter. Hver tredje, som dør af kræft, dør i virkeligheden af tobaksrøg. Så hvis vi kunne bestemme, så skulle Christiansborg vedtage en handleplan mod tobak, siger projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær.

Pris i Tyskland steget år for år

Hvert år laver EU-Kommissionen en registrering af priser og afgifter på cigaretter i hele EU, og gennemgår man de seneste år, er der en tydelig forskel på udviklingen i Tyskland og Danmark.

For få år siden var gennemsnitsprisen på 20 cigaretter cirka tre kroner lavere i Tyskland, men sidste år krydsede kurverne, og nu er Danmark billigst.

De tyske prisstigninger skyldes blandt andet, at vores naboland har hævet afgifterne i flere omgange i perioden, men den endelige pris på en pakke cigaretter afhænger også af den profit, som tobaksproducenter og forhandlere tager.

Samtidig er afgiftssystemerne skruet forskelligt sammen. I Danmark har vi en fast afgift per cigaret, Tyskland (og andre lande) har både en fast afgift og et tillæg, der udregnes efter salgsprisen på cigaretterne. I et forsøg på at finde en fælles målestok bruger man i EU-statistikken gennemsnitsprisen på samtlige solgte cigaretter i hvert enkelt land. Dette er ikke en perfekt målestok, da forskellige andele af billige og dyre cigaretmærker kan skævvride sammenligningen. Men det giver dog et billede af prisniveauet.

Købmænd er friske på højere priser

I mange år har supermarkeder og købmænd været skeptiske, hver gang der var snak om afgiftsforhøjelser. Men i foråret kom De Samvirkende Købmænd med et udspil til et nationalt tobaksforlig, hvor de danske cigaretpriser lægges omkring 3,5 kroner over de tyske.

- Vi ønsker en afgiftsforhøjelse inden for den ramme, som Skatteministeriet har vurderet, at der er for en forhøjelse, hvis den ikke skal medføre en stærkt stigende grænsehandel, siger administrerende direktør John Wagner, der bla. repræsenterer Meny, Spar, Rema 1000 og 7-Eleven.

Hvad cigaretter præcis skal koste, vil han dog ikke tage stilling til. Det skal ministeriets embedsfolk regne på.

60 eller 90 kroner for en pakke

Hvis Kræftens Bekæmpelse får lov til at bestemme, skal der dog gås langt mere radikalt til værks, end købmændene lægger op til.

I første omgang bør prisen sættes op til 60 kroner, og over en årrække skal den op på samme niveau som i Norge. Det vil sige omkring 90 kroner.

- I Norge ryger kun tre procent af de 16-24 årige dagligt. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil ryger over 15 procent af de danske unge i samme aldersgruppe dagligt. Altså 5 gange flere. Og flere og flere unge ryger i Danmark modsat i Norge, siger projektchef Niels Them Kjær.

Færre køber cigaretter i udlandet

Hos Fleggaard-koncernen, der med 17 butikker er den største aktør i den dansk-tyske grænsehandel, har man stadig cigaretter til salg i kiosken. Men det er slet ikke en vare kunderne vælter i indkøbsvognen i samme grad som slik og alkohol.

- Vi sælger kun i begrænset omfang cigaretter og kun som en service til kunderne, og selv om Danmark skulle hæve priserne på cigaretter, kan vi ikke se nogen større betydning for salget med mindre det er meget markant, siger direktør i Fleggaard Holding Karsten Olsen.

De seneste år er den samlede grænsehandel med cigaretter ifølge Skatteministeriets beregninger faldet kraftigt. Statistikken dækker dog over alle cigaretkøb i udlandet, så handel i Tyskland er kun en del af det samlede tal.

Venstre vil ikke ændre afgifter

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteministeren, men Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, vil gerne forholde sig til udviklingen. Hun mener ikke, at dyrere tyske cigaretter og faldende grænsehandel giver anledning til at hæve de danske afgifter.

- Jeg er da glad for, at der er mindre grænsehandel med cigaretter. Det er da en positiv ting, at folk køber færre cigaretter, når de tager over grænsen. Det er rigtig usundt med grænsehandel, fordi folk køber mere end ellers, og det øger forbruget. Det vil givetvis også betyde, at der bliver parallelimporteret færre sorte cigaretter, siger Louise Schack Elholm.

Hvordan synes du så generelt, de danske priser bør ligge i forhold til de tyske?

- Jamen, jeg synes, det er fint, at der ikke er den helt store forskel. Det er fint at det er samme niveau, for så er der ikke den store grænsehandel. Jeg så gerne at folk røg mindre og blev sundere, og jeg mener, at det selvfølgelig er noget, vi skal arbejde for. Men jeg tvivler på at afgiftsvejen er den rigtige vej, for hvis afgifterne bliver høje betyder det bare, at der vil blive sortbørshandel. Så det er ikke noget, du kan udrydde ved at øge afgifterne. Jeg tror på, at det der skal til, er, at folk skal lade være med at ryge så meget.

Facebook
Twitter