Ciliane kom ikke ind på filosofi-studiet: 'Livet handler ikke kun om at blive studieparat'

Der er kun det pres, vi selv finder på, lyder det fra 22-årige Ciliane Stubkjær.

Det er tre år siden, at 22-årige Ciliane Stubkjær gik ud af gymnasiet og lige nu arbejder hun i en madbod.

Tusindvis af danskere har med stor sandsynlighed været en tur forbi indbakken for at se, om de havde fået en studieplads eller ej.

Det samme gjorde 22-årige Ciliane Stubkjær. Efter tre år hvor hun har stået i limboet mellem en overstået gymnasietid og den videre færden ud i livet, havde hun søgt ind på filosofi-studiet.

Og planen var klar: Hun er rykket fra Aarhus til hovedstaden for at læse på Københavns Universitet og skulle flytte ind i sin nye lejlighed. Men i nat landede en besked i hendes e-boks, som satte en stopper for den del af planen.

Hun er én af de over 18.000, der i nat fik et afslag på sin ansøgning til en videregående uddannelse. Og i det sekund Ciliane Stubkjær ser den dårlige nyhed, tænkte hun bare 'fuck', siger hun:

- Jeg tænkte, hvad skal jeg nu, hvem er jeg, og hvad skal jeg lave.

Især tanken 'jeg bliver ikke til noget', ramte hende.

- Jeg talte også afslaget igennem med min far, som sagde: 'Det er jo egentlig bare et stykke papir, hvor der står, du ikke er kommet ind', og det er jo rigtigt.

'Jeg tager i stedet et år mere af mit liv'

I alt havde 88.754 søgt ind på en videregående uddannelse, og 65.714 af dem fik i nat tilbudt en studieplads.

Og Ciliane Stubkjær troede også, hun ville være blandt dem.

- Jeg troede, jeg ville komme ind. Mit snit er på ni, og snittet er bare højere i år, siger hun.

Karaktergennemsnittet for at komme direkte ind på filosofi-studiet på Københavns Universitet lå i år på 9,5.

Selvom flere end 18.000 fik afslag på deres ansøgning i nat, er der stadig studiepladser ledige på i alt 23 uddannelsessteder landet over.

På Københavns Universitet har de for eksempel 550 ledige pladser på 32 forskellige uddannelser, og det er både på uddannelser som matematik og kemi til humanistiske uddannelser som dansk og engelsk.

Men Ciliane Stubkjær vil ikke starte på et studie, bare fordi det er en god idé at komme i gang med en uddannelse. Hun vil gerne gøre det, fordi det giver mening.

- Hele livet handler ikke om at blive studieparat, så jeg vil ikke sige, at jeg tager 'bare' et friår mere, men at jeg i stedet tager et år mere af mit liv. Det er lige så lærerigt som at gå på et studie.

'Ligger så dybt i vores ungdom, at man skal presse sig selv'

Her til eftermiddagen har den værste panik også lagt sig, og nu ser hun frem til at skulle lave noget andet. Noget mere spændende. Noget fedt, siger hun.

- Man får et chok, men lige så snart det chok er gået over, tænker man også bare, fuck, hvor er det bare fedt at være i live. Alternativet er jo, at man kunne være syg eller død eller noget i den stil.

I årene efter gymnasiet har Ciliane Stubkjær sammen med to veninder lavt DR3-serien 'Limbo - Når sabbatår er fucked', der netop handler om det at holde sabbatår med alle de op- og nedture, som den slags år indeholder.

Her har Ciliane Stubkjær og veninderne blandt andet lært, at der ikke er noget stress og ej heller pres, fortæller hun, andet end det, man selv finder på.

- Jeg tror, det ligger så dybt i vores ungdom, at man skal presse sig selv eller være presset, siger hun og uddyber:

- Vi skal stoppe med at prøve og uddanne os ud af meningsløsheden og i stedet spørge os selv, hvad det er, der giver mening.

Og nu skal der leves og navigeres efter landkortet, siger 22-årige Ciliane Stubkjær.

- Nu må vi se, hvad der sker, og jeg vil være åben i stedet for at slå mig selv i hovedet over, at jeg ikke er kommet ind. Hvem ved? Måske er det meningen.

Hun ved heller ikke, om hun kommer til at søge ind igen til næste år, fortæller hun, og tilføjer kommentaren: 'Hvis du ikke ved, hvad du vil med dit liv, er der ikke noget, du skal nå'.

Kom du heller ikke ind på drømmestudiet i nat? Du kan læse de tre bedste råd til, hvad du nu skal gøre fra uddannelsesvejlederen ved at klikke her.

Facebook
Twitter