Cirka 200.000 bader ulovligt i hovedstaden, og nu kan det udløse en bøde

København varsler bøder til sommerens badegæster.

Det er ikke lovligt at bade ved Ofelia Plads i København, men kommunen arbejder dog på at lave en badezone ved det, der hedder 'Kyssetrappen'. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hovedstadens havn er fuld af liv om sommeren. Lidt for fuld.

Særligt havnens badegæster kan ikke finde ud af at begrænse sig og bade inden for de afmærkede områder, og nu sættes politiet på sagen.

Fremover får de mulighed for at hive bødeblokken frem, fortæller Per Schulze, der er udviklingschef i By & Havn, som administrerer Københavns havne.

- Det er jo ikke et mål i sig selv, at vi skal give bøder, men der er nogle særlige områder, hvor det kan blive nødvendigt at lave nogle nedslag. Men det er politiet, der skal afgøre det.

Og det handler altså ikke om en enkelt gruppe vilde teenagere eller en rebelsk badeklub. By og Havn vurderer, at det drejer sig om 200.000 personer hvert år.

Der er ti afmærkede badeområder i Københavns havn, men det er øjensynligt ikke nok. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Men det er en farlig svømmetur.

- Vi skal sikre, at der ikke sker ulykker. Folk skal ikke bade der, hvor vi har andre trafikanter på vandet. Nogle svømmer også på tværs af havnen, og de forskellige skibe kan simpelthen ikke se dem, siger han.

Selvom havnen mange steder er ren nok til, at man kan bade i vandet, så sker det også, at det røde flag bliver hejst, og badezoner bliver lukket. Særligt efter regnvejr.

Men de kan ikke advare om forurenet vand uden for badezonerne.

- Vi har nogle overløb, der kan trække bakterier med ned i vandet, og får man dem ned i maven, kan man blive rigtig syg, og det kan blive kronisk. Men vi måler kun på vores badezoner, siger Per Schulze.

For få badesteder

Pirat-badning har hele tiden været ulovligt, men nu kan man altså få en bøde for det. Det vides endnu ikke, hvor stor den bliver.

Men 200.000 der bader ulovligt hvert år - er der så nok badezoner i København?

- Nej, det er der ikke, og det arbejder vi løbende på sammen med kommunen, men det er ikke så simpelt, siger Per Schulze.

Københavns Havn har godt 42 kilometer havnekant. Men kommunen ejer blot 17 kilometer, og her skal der også være plads til eksempelvis skibe og havnebusser.

Allerede sidste år indførte man i Aarhus Kommune en bødestraf på 2.000 kroner der, hvor der er badeforbud. I Odense er det ikke forbudt at bade i havnen, men det frarådes.

Nyt i havnen

Med ændringerne for badegæsterne bliver der også justeret på reglerne for andre populære fritidsaktiviteter:

  • Stand Up Paddling og kajak sidestilles:SUP er en idrætsgren i hastig vækst både på verdensplan og i Danmark, og gennem de seneste år har adskillige pilotprojekter og forsøgsordninger afsøgt sikkerheden for SUP i havnen. På den baggrund sidestiller det nye havnereglement SUP og kajak, så man må bruge sit SUP-board i hele den rekreative havn.

  • Lystfiskeri: Det bliver tilladt at fiske med stang i hele havnen med undtagelse af nogle få områder, hvor der er særlige sikkerhedshensyn. I sommersæsonen fra 1. maj - 30. september er inderhavnen undtaget fra fisketilladelsen, da der er særligt mange aktiviteter i havnen, og derfor er det i denne periode forbudt at fiske fra Bryggebroen til den sydlige ende af Langeliniekaj.

  • Brug af sejl: Det er sværere at styre en båd for sejl end for motor, og derfor har det hidtil kun været tilladt at sejle for sejl i den nordlige del af havnen nord for Nordre Toldbod og batteriet Sixtus, hvor der er bedre plads. Det nye havnereglement giver plads til en kravlegård for sejlere i Teglværksbassinet i Sydhavn, så der fremover må sejles med sejljoller.

  • Musik:Der kommer begrænsninger på støj, så det kun er tilladt at afspille forstærket musik i Københavns Havn i dagtimerne fra kl. 07-22.Kilde: Byoghavn.dk

Facebook
Twitter