Claes blev offer for et justitsmord: Venter stadig på retfærdighed

Et justitsmord på Claes Toft Rasmussen blev afsløret sidste forår, men offeret venter stadig på retfærdighed og erstatning. Det er ikke godt nok, lyder kritikken fra forsvarere og politikere.

Claes Toft Rasmussen blev dømt for en forbrydelse, der var opdigtet. Han venter stadig på at blive renset helt. (© Historien bag Historien - Den uskyldigt dømte)

I centrum af Odense skete der for knap 10 år siden noget, der lagde Claes Toft Rasmussens liv i ruiner.

Her forsøgte den kriminelle stofmisbruger at begå et røverisk overfald mod kokken Joe Christensen - eller det troede politiet, pressen og domstolene indtil for nylig.

Sidste år blev det hele nemlig afsløret som én stor løgn. En løgn, som Joe Christensen havde fundet på, fordi han ifølge sin egen forklaring ville have opmærksomhed.

Der var ingen vidner til overfaldet, men anklagemyndigheden og dommerne valgte at tro på kokkens forklaring.

Halvandet års fængsel afsonede Claes Toft Rasmussen for en forbrydelse, der aldrig havde fundet sted.

Efterlyser flere ressourcer

Men selv om kokken tilstod alt sidste år, er Claes Toft Rasmussen stadig dømt, og han har nu ventet siden sidste forår på at få sin sag for den særlige klageret, der skal give ham den oprejsning og erstatning, han har krav på.

- Det er alt for lang tid, men det handler om sagsbehandlingstiden. Den særlige klageret bør have tilført flere ressourcer, siger formand for forsvarsadvokaterne Henrik Stagetorn.

Det er anklagemyndighedens beslutning, at kokkens sag har skullet føres hele vejen igennem retssystemet, før Claes Toft Rasmussens sag kunne genoptages, og det er baggrunden for at det har taget så lang tid.

Politikere dumper systemet

Men det er ikke godt nok, mener flere politikere, der vil have speedet sagsbehandlingen op og placeret sager om uskyldigt dømte forrest i køen.

- Der er dumpekarakter til systemet. Det skal gå meget hurtigere end et år og fire måneder. Det bør have topprioritet og ske i løbet af en måned, siger de konservatives retsordfører, Tom Behnke.

Også Socialdemokraterne vil have langt hurtigere ekspedition, når uskyldige er blevet dømt.

- Der er ikke grænser for, hvad vi skal gøre for at få ham tilbage på sporet. Det burde ikke kunne ske i et retssamfund. Heldigvis er der ikke mange sager af denne karakter, men når de er der, skal de op foran, siger retsordfører Trine Bramsen.

Kommuner skal hjælpe uskyldigt dømte

Hvis man i dag sidder i fængsel forpligter systemet sig til at udarbejde en handlingsplan for udslusning, men sådan fungerer det ikke, når uskyldigt dømte skal ud på den anden side.

Trine Bramsen oplyser, at justitsministeren har aftalt med socialministeren, at det er kommunerne, der har ansvaret for den type sager og eksempelvis skal hjælp med at skaffe bolig og psykologbistand.

Se dokumentaren "Historien bag historien: Den uskyldigt dømte" på DR1 onsdag 25. juni klokken 20:40.

FacebookTwitter