Claus bruger nye midler mod indbrud: Nu sover min kone og jeg trygt

Flere tusinde danskere har taget et nyt våben i brug for at sikre sig mod indbrud – nemlig dna-væske.

Claus Frederiksen har tidligere oplevet at have indbrud, men har nu taget kampen op mod tyvene.

Familien Frederiksen fik sig en ubehagelig overraskelse, da de kom hjem efter en weekendtur.

- Vores toiletvindue stod åbent, og det undrede vi os lidt over. Så gik jeg hen og kiggede på det og kunne se, at vinduet var blevet brækket op. Og så var vi jo godt klar over, at noget var galt, fortæller Claus Frederiksen fra Augustenborg.

Han er en af de mange tusinde danskere, der har oplevet at få uventede gæster på besøg i sit hjem.

- Så låste vi os ind i huset og kunne se inde i vores stue og i vores soveværelse, at de havde været inde og rode samtlige ting igennem. Samtlige af vores skuffer stod pivåbne og fuldstændig gennemrodede, siger han.

For familien Frederiksen var det en utryg oplevelse, at nogen havde været i deres hjem.

- Det er jo en stor, ubehagelig overraskelse at komme hjem til. Og den var nok allerstørst for min kone. Det, at der har være nogen i vores hus, når vi ikke har været hjemme, er en rigtig, rigtig grim ting.

En usynlig væske

Efterfølgende har familien derfor taget kampen op mod tyvene.

Claus Frederiksen har installeret tyverialarm og er begyndt at smøre værdifulde genstande med dna-væske. Dna-væske er en usynlig væske, der indeholder en unik kode, som man kan smøre på sine værdigenstande.

Man kan ikke umiddelbart se den med det blotte øje. Men ved at lyse med UV-lys kan man se den unikke kode, som derefter kan slås op i et internationalt register.

På den måde kan politiet spore tyvekosterne tilbage til familien, hvis genstandene bliver stjålet og fundet igen.

- Det putter vi på alle de genstande, som vi vil sikre. Det er typisk sådan noget som telefoner og iPads. Vi har valgt at købe det, fordi vi tror at den præventive virkning er meget stor.

Mærkning kan ikke stå alene

I Sverige har politiet testet dna-mærkning i tre forsøgsområder i Stockholms omegn. Resultatet er, at antallet af indbrud i de områder er faldet med over 40 procent på halvandet år.

Hos Det Kriminalpræventive Råd er man også positive over for dna-mærkning og andre metoder til mærkning, da mærkning kan gøre varerne mindre værd for hælere.

Mærkning er bare en del af en samlet forebyggelse mod indbrud, siger Lone Harlev, projektleder i Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden og ekspert i indkøbssikring.

- Men mærkning er bare en del af en samlet forebyggelse mod indbrud, siger Lone Harlev, der er projektleder i Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden og ekspert i indkøbssikring.

Hun anbefaler eksempelvis nabohjælp, og at man sikrer sine døre vinduer med beslag.

Derudover skal man lade opvasken stå og få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme, mens man er på ferie, og rydde haveredskaberne væk, så de ikke bliver brugt til at begå indbrud, siger hun.

Efter familien Frederiksen sikrede deres hjem, har de heller ikke haft besøg af ubudne gæster.

- Så mine kone og jeg sover rigtig godt om natten, siger Claus Frederiksen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk