Claus Hjort: Dansk Nato-brigade skal hjælpe med at afskrække russerne

De 29 Nato-lande holder forsvarsministermøde i Bruxelles i dag, og de har vedtaget nye såkaldte styrkemål for alle medlemslande af forsvarsalliancen.

De 29 Nato-lande holder forsvarsministermøde i Bruxelles i dag (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

En stående dansk Nato-brigade på mellem 4.000 og 4.500 mand, der kan komme andre Nato-lande til undsætning og kæmpe selvstændigt uden for Danmark.

Nye missiler til de danske fregatter, og et dansk bidrag til at spore ubåde i Østersøen.

Det er ifølge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tre af de vigtigste nye elementer, som Danmark efter ønske fra Nato overvejer at styrke det danske forsvar med i de kommende år. For Danmark skal gøre en større indsats i Østersø-regionen, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Vi tror ikke, at russerne kommer og besætter Danmark. Men der er en frygtelig usikkerhed i de baltiske lande, hvor vi ser en voldsom opbygning af militær kapacitet og modernisering af udstyr på grænsen til Nato. Så vi skal levere et så stærkt forsvar, der er så afskrækkende, at russerne ikke engang kan komme i tanke om, at de vil foretage sig noget, siger forsvarsministeren til DR Nyheder.

Nye styrkemål for Nato

De 29 Nato-lande holder forsvarsministermøde i Bruxelles i dag og har vedtaget nye såkaldte styrkemål for alle medlemslande af forsvarsalliancen.

Claus Hjort Frederiksen kalder listen med styrkemål, som er hemmelig, for ”en henstilling" og "en ønskeseddel”.

- Men alle lande har vedtaget at tage det seriøst, siger han.

”Ønskesedlen” indeholder temaer for, hvad medlemslandene helst skal prioritere, når der skal hældes flere penge ned i medlemskassen – og for Danmarks vedkommende er der altså tale om hjælp til oprustning i Østersøen.

Nato-landene har forpligtet sig til at bruge to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på deres forsvar. Men 23 af de 29 medlemslande betaler stadig ikke, hvad de skal. Danmark betaler 1,14 procent, hvorimod USA betaler 3,6 procent af BNP.

Det har medført en del debat, og blandt andet præsident Trump har tordnet mod europæerne og bedt dem om at betale mere til forsvarsalliancen.

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg har også meldt ud, at NATO-landene fremover skal øge deres forsvarsbudgetter.