Claus Hjort og advokat lægger sag i graven og forventer, Rigsadvokaten gør det samme

- Vi anser, sagen som slut. Vi forventer ikke, at der kommer til at ske mere i den, siger Hjorts advokat.

Claus Hjort Frederiksen (V) skriver på Facebook, at han lige nu er "mellemfornøjet" over, hvordan sagen er landet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Den tidligere minister og nuværende folketingsmedlem for Venstre Claus Hjort Frederiksen kan godt begynde at se frem til tilværelsen som pensionist.

Det er meldingen fra Hjorts forsvarer, advokat René Offersen, efter at det i dag kom frem, at der ikke er flertal i Folketinget for at ophæve Venstre-medlemmets parlamentariske immunitet i sagen, hvor han er sigtet for at have videregivet højt klassificerede oplysninger.

Claus Hjort Frederiksen har allerede meddelt, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Dermed vil Hjort ikke længere være beskyttet af sin parlamentariske immunitet, og dermed kan vejen være banet for en tiltale.

Men det mener René Offersen ikke er realistisk.

- Vi anser, sagen som slut. Vi forventer ikke, at der kommer til at ske mere i den.

Hvordan ved I det?

- Claus er 74 år, og han har haft et langt liv som politiker. Nu kan han fortsætte med at planlægge det otium, som han allerede var i gang med. Det er jeg sikker på, at han roligt kan gøre.

- Alting har en ende, og nu har den fået alt, hvad den kan bære. Vi kan ikke forestille os, at man kunne finde på et genoptage den lige pludselig.

Men der er jo ikke noget til hinder for, at anklagemyndigheden kan rejse tiltale efter et valg?

- Det kan rent teoretisk ske, ja. Men vi anser det ikke som realistisk.

Hjort: Et endeligt punktum

Det har ikke været muligt at få et interview med Claus Hjort Frederiksen. Men på Facebook skriver han, at han på et personligt plan er "lidt mellemfornøjet" over det, som han kalder et "endeligt punktum".

- På den ene side siger den gamle politiske fighter i mig, at jeg ville have kæmpet for at blive frifundet, hvilket blandt andre en række juridiske professorer har anset for sandsynligt.

- Men familie og nærmeste er til gengæld glade og lettede over dette punktum, så det er jeg sikkert også, når det hele er kommet lidt på afstand.

Sådan skriver Claus Hjort Frederiksen på Facebook.

'Det var det'

Ifølge René Offersen er der nogle personlige hensyn som taler for, at udsigten til et punktum vil opfattes som en lettelse.

- Alle mennesker, der deltager i en længere retssag, bliver slidt af det. De går fra at være vant til at have magt over sin egen position til at være blive fremmedgjort i en retssal.

- Og i den her sag ville vi skulle kæmpe om lukkede døre, vi skulle kæmpe omkring vidneførelse, og vi skulle kæmpe om hemmelighedsproblematikker og vores egne spørgsmål. Vi ville komme ud i en retssag, hvor alt ville foregå ude i randen af undtagelser.

- Det ville slide. Det gør det på alle. Og så må jeg bare sige, at når man har med en politiker på 74 år at gøre, så må man på det personlige og menneskelige plan sige, at man skal være glad for, at det er endt, hvor det er endt og sige "det var det", siger René Offersen.

Forsvarsadvokat René Offersen. (Arkivfoto) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) blev tidligere i dag spurgt til, hvad der nu kommer til at ske med Hjorts sag.

- Det tør jeg ikke svare på nu. Men det er ikke sådan, at jeg går og tænker på, hvordan vi kommer hen til en position, hvor vi alligevel kan rejse tiltale.

Ministeren fortalte, at han vil sende et brev til Rigsadvokaten, "og så er det op til anklagemyndigheden at tage den herfra", lød det.

I en skriftlig kommentar skriver Rigsadvokaten, at man noterer sig, at der ikke er flertal for at ophæve immuniteten.

- Rigsadvokaten vil nu overveje det videre forløb i sagen. Da der er tale om en konkret straffesag, har Rigsadvokaten på nuværende tidspunkt ikke yderligere bemærkninger, lyder det.