Claus 'Moffe' Nielsen skal i fængsel for ulovligt salg af cannabisolie

Claus ‘Moffe’ Nielsen, hans hustru og tre medhjælpere bliver straffet med både ubetinget og betinget fængsel i en stor sag om ulovligt salg af cannabisolie.

- Mest af alt er Claus ‘Moffe’ Nielsen skyldig i at have hjulpet syge mennesker med at lindre deres smerter, har det lydt fra forsvareren Erbil Kaya under retssagen.

Den 46-årige murer fra Holbæk, Claus 'Moffe' Nielsen, bliver idømt et år og seks måneders fængsel for ulovligt salg af cannabisolie. De seks måneder er ubetinget fængsel.

Der har en enig domsmandsret afgjort i Retten i Holbæk.

Sagen mod Claus 'Moffe' Nielsen er den hidtil største sag om ulovligt salg af cannabisolie.

Konkret har anklagen lydt, at Claus 'Moffe' Nielsen, hans hustru og tre medhjælpere har indkøbt 92 kilo marihuana til at producere 6,7 liter cannabisolie og 52.000 chokoladeknapper med stoffet thc - det aktive stof i marihuana, som har en euforiserende virkning.

Olien og chokoladeknapperne er blevet solgt videre til folk via en hjemmeside, hvor der ifølge anklageskriftet blev bestilt produkter for 2,7 millioner kroner.

Hustruen og en medhjælper idømmes betinget fængsel på seks måneder. De to andre medhjælpere får fem måneders betinget fængsel.

I dommen lyder det, at det ikke har været muligt at fastslå de dømtes fortjeneste af det ulovlige salg, men at der er omsat for mere end to millioner kroner, og at der er indkøbt omkring 87 kilo marihuana til produktionen.

Ingen af de fem dømte ønsker at anke dommen.

Overtrådte den hårde narkotikaparagraf

Claus 'Moffe' Nielsen og hans kone blev anholdt for det ulovlige salg i efteråret 2016. De sad varetægtsfængslet i 53 dage, før de blev løsladt.

For en måned siden startede sagen mod mureren fra Holbæk og de fire andre. Her lød tiltalen, at de havde overtrådt den hårde narkotikaparagraf, straffelovens paragraf 191, som kan give op til ti års fængsel.

Dagens dom slår fast, at den hårde narkotikaparagraf har været overtrådt, fordi salget har været professionelt udført til omkring 6.000 personer, der har betalt for produkterne.

Dommen lægger dog også vægt på de fem dømtes motiv om at hjælpe andre.

Derudover var de tiltalt for at have overtrådt lægemiddelloven ved at fremstille, forhandle og reklamere for produkter med stoffet thc uden at have tilladelse til at markedsføre det som lægemiddel.

Det bliver de også dømt for, fordi de ikke har haft tilladelse efter lægemiddelloven.

Samtidig har Claus 'Moffe' Nielsen også været tiltalt for at overtræde straffelovens §235 ved at have 14 børnepornografiske billeder på sin computer og sendt to af dem videre.

Om han blev straffet eller frifundet for dette, kom ikke frem, da dommeren læste op af dagens dom.

Mens sagen har kørt i Retten i Holbæk har tilhængere af Claus 'Moffe' Nielsen og medicinsk cannabis vist deres støtte ved at møde op foran retten.

Anklager krævede tre års fængsel

Under retssagen har anklager Lise Frandsen argumenteret for, at Claus 'Moffe' Nielsen og de fire øvrige skulle idømmes tre års ubetinget fængsel, fordi det er ulovligt at dyrke og sælge cannabis i Danmark. Kun hvis man får det udskrevet af en læge, er det lovligt.

Samtidig har hun hæftet sig ved, at det er solgt videre til en stor gruppe af mennesker, og at der har været tale om store mængder.

Derimod har de fem forsvarere afvist, at der var tale om en narkosag, men i stedet en sag om ulovligt salg af lægemidler. Forsvarer Erbil Kaya, der har repræsenteret Claus 'Moffe' Nielsen, har derfor argumenteret for frifindelse eller maksimalt en betinget straf.

Sagen er blevet kaldt historisk og principiel af forsvarer Erbil Kaya. Ingen har ifølge ham tidligere siddet anklaget for at have overtrådt straffelovens hårde narkotikaparagraf ved at sælge store mængder cannabisolie til folk med smerter og sygdom.

Politiet ser flere sager om salg af cannabisolie

Claus 'Moffe' Nielsen blev offentligt kendt i december 2016, da DR sendte dokumentarfilmen 'Cannabismanden fra Holbæk', hvor Claus 'Moffe' Nielsen åbent fortalte om produktionen af cannabis, som han startede, da hans ene datter blev syg af brystkræft.

Han er dog ikke alene om at sælge cannabisolie til folk.

Tal fra Rigspolitiet viser, at der er sket en stor stigning i antallet af sigtelser for ulovligt salg af cannabisolie.

I 2012 rejste politiet én sag om ulovligt salg af cannabisolie. I 2017 er der frem til i dag rejst 55 sigtelser for det.

- Der er rigtig mange, som er begyndt at bruge det i forbindelse med sygdom, så der er flere kunder og dermed også flere sælgere. Så er det jo meget naturligt, at politiet kommer til at se flere sager, siger Michael Kjeldgaard, politiinspektør og leder for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Opdateres

FacebookTwitter