CO2-afgifter er gode for økonomien

CO2-afgifter giver et bedre miljø og nu også økonomisk vækst i samfundet. Det viser en helt ny undersøgelse, som dermed modsiger Bjørn Lomborg, USA og EU's industriministre.

CO2-afgifter er gode for økonomien viser ny undersøgelse.

Med den udtalelse går en række forskere stik imod både Bjørn Lomborg, USA og EU's industriministre.

Gamle myter aflives

Tidligere tiders mantra om, at vi ikke har råd til store afgifterCO2, ser nu ud til at blive aflivet.

CO2-afgifter som længe har været en omstridt sag, er ikke blot en fordel for miljøet, de er også en fordel for samfundsøkonomien.

Anerkendte økonomer involveret

Økonomer ved det anerkendte universitet Cambridge og miljøøkonomer fra Danmarks Miljøundersøgelser har regnet på CO2 afgifternes betydning i seks EU-lande.

Deres undersøgelser viser, at der er opnået CO2 reduktioner op til syv procent, mens afgifterne har medført en øget vækst på op til en halv procent.

Teori kontra virkelighed

- Vi har kunnet vise nogle reelle dynamikker, som økonomer hidtil har glemt i deres teoretiske beregninger, siger Mikael skov Andersen, fra Danmarks Miljøundersøgelser.

Væksten er blevet skabt fordi, at da der blev indført CO2-afgifter,blev der også indført skattelettelser i forhold til ansatte.

For virksomheder der har mange ansatte, men lavt energiforbrug har det betydet en pæn indtjening. I Danmark har det skabt en vækst på 0,3 - 0,4 procent.

Lomborg stadig uenig

Den nye undersøgelse får ikke Bjørn Lomborg til at ændre kurs i sine udtalelser.

- CO2-afgifter vil stadigvæk være en relativt dårlig måde at prøve at redde verden på, simpelthen fordi de isoleret set er relativt omkostningsfyldte, siger Bjørn Lomborg til DR Nyheder.

Han understreger, at fordelene ved CO2-afgifter er relativt små i forhold til ulemperne, særligt hvis man ser det i forhold til de andre af verdens problemer.

Fordel flere steder

Det er ikke kun Danmark der har mærket fordele af CO2 afgifterne, i følge den nye undersøgelse. Fire andre EU-lande har også haft økonomisk fremgang.

ExternalContent

Facebook
Twitter