Colanarkomaner vil afvænnes med hypnose

Unge coladrikkere har så svært ved at undvære den brune drik, at de opsøger hypnotisører, terapeuter og akupunktører for at få hjælp.

- De kan ikke lade det være. Deres krop skriger efter det, siger de alternative behandlere om colanarkomanernes abstinenser. (Foto: © selma04187, stock.xchng)

Unge coladrikkere har så svært ved at undvære den brune drik, at de opsøger hypnotisører, terapeuter og akupunktører for at få hjælp til at lægge den på hylden.

JydskeVestkysten har talt med flere alternative behandlere, som dagligt bliver opsøgt af klienter, som søger hjælp til at komme ud af et decideret cola-misbrug på flere liter cola hver eneste dag.

Kan ikke lade colaen være

På afvænningsklinikken Holdopnu, som primært hjælper med rygestop, kommer der ifølge ejeren Christina Nielsen hver uge omkring en håndfuld klienter, der erklærer sig afhængige af cola.

- De kan ikke lade det være. Deres krop skriger efter det, siger hun.

Den tv-kendte hypnotisør Jacob Strachotta har også haft cola-afhængige i klinikken. Derudover sælger han på sin hjemmeside downloads med hypnose målrettet colamisbrug.

Mangel på alternativer

Efterspørgslen på hjælp på det alternative behandlermarked overrasker ikke Martin Kreutzer, der er ernæringskonsulent ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet.

Han mener, at det er et udtryk for mangel på bedre alternativer, og at colamisbruget set fra samfundets side er et "tag-dig-nu-sammen-problem".

- Vi spilder energien på en akademisk diskussion om, hvorvidt der nu også er tale om rigtig afhængighed eller ej. Men disse mennesker har brug for hjælp, og den bør vi give dem, siger han.

Skal tøjle abstinenser

Martin Kreutzer foreslår, at man fra det offentlige sides laver selvhjælpsgrupper til coladrikkerne, som man kender det med rygestopkurser.

- De har symptomer på afhængighed af både sukker og koffein. For deres krop er blevet vænnet til en daglig dosis, og når de så pludselig skal undvære colaen, reagerer de med hovedpine, træthed og nedtrykthed.