Computer og internet truer Æ, Ø og Å på eksistensen

De særegne dansker vokaler er i fare for at forsvinde fra det danske sprog. Det mener både Institut for Fremtidsforskning og Dansk Sprognævn, men de forsvinder ikke lige med det samme.

I fremtiden bliver der måske færre bogstaver i det danske alfabet. Eksperter vurderer, at den digitaliserede tidsalder langt ude i fremtiden kan koste de særegne danske vokaler Æ, Ø og Å pladsen i alfabetet. (© Stock.xchang)

I fremtiden skal vi måske til at finde erstatning for de særegne danske vokaler.

Computerteknologi presser nemlig vokalerne Æ, Ø og Å, som risikerer helt at glide ud af sproget.

Det vurderer Institut for Fremtidsforskning og Dansk Sprognævn.

Computersystemer snubler over vokaler

Det er computer og internet - men også mere engelsk i fjernsynet og på uddannelserne - som på længere sigt kan ende med at presse de tre vokaler ud af det alfabetet, skriver gratisavisen 24 timer.

Computerprogrammer er oftest baseret på engelsk og tager ikke højde for vores specielle bogstaver, siger direktøren i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen.

- Systemerne har igennem lang tid haft svært ved at håndtere de danske bogstaver. Man har for eksempel ikke kunnet bruge æ, å og ø i en hjemmesideadresse. Det har fået folk til at prøve at undgå bogstaverne, når de skulle navngive ting, personer eller firmaer, siger direktøren.

Langt ude i fremtiden

Men et farvel til stavemåden af æbler og fløde eller navne som Jørgen og Åse har dog lange udsigter, mener Sabine Kirchmeier-Andersen.

- Man kan håbe på, at computerprogrammerne bliver i stand til at håndtere bogstaverne, så der ikke bliver den her udvikling, siger hun og understreger, at det ikke er realistisk at sløje vokalerne i nær fremtid.

- Jeg tror ikke, det bliver aktuelt inden for de næste 50 år, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Brug vokalerne hvis de skal blive

Men hvis det danske alfabet langt ude i fremtiden skal være tre vokaler slankere, vil Dansk Sprognævn være blandt dem, der beslutter det.

Det kommer dog først på tale, hvis vi helt stopper med at bruge æ, ø og å.

- Det skulle være, hvis folk holdt op med at stave med æ, å og ø i almindelige tekster, men den tendens har vi ikke set. I dag er det kun i særlige navngivningssituationer, at man kan finde på at gøre det, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Udtalen står fast

Og uden æ, ø og å vil sproget blive sværere, fordi der vil mangle en sammenhæng mellem tale og skrift, siger direktøren i Dansk Sprognævn.

- Det vil give os nogle kæmpe problemer i vores skriftbillede. I dag har vi et forhold mellem de lyde, vi siger, og det skriftbillede, vi ser. Det betyder, at vi har let ved at forstå de tekster, vi læser, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Men skulle de tre karakteriske vokaler, som giver mange udlændinge kvaler med udtalen af det danske sprog, om 50 år ende med at forsvinde, vil det dog ikke påvirke vores talesprog, siger direktøren i Dansk Sprognævn.

- Det er helt klart udtalen, der påvirker skriften og ikke omvendt. Jeg tror nærmere, man vil bibeholde udtalen og så bruge for eksempel ae-kombinationen, altså stadig sige æbler, men stave det på en anden måde.

Vi bestemmer selv

Når alt kommer til alt, så afgør vi selv, om vi vil beholde alfabetet med den nuværende længde.

Det handler om, at vi også i fremtiden skal sørge for at bruge alle bogstaver i vores skriftsprog, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

- Det er vigtigt, at vi bliver ved med at bruge vores danske sprog og ikke går over til for eksempel engelsk, fordi vi får et computerprogram, der ikke kan håndtere dansk. Det centrale i udviklingen af det danske sprog er, at vi bliver ved med at bruge det.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e8c8a6187a20a446ce611