Computer skal lære ældre it

Nyt computerprogram skal lære ældre at gå på nettet og ruste dem til en digital offentlig sektor i 2015.

Ældres hænder er ikke så gode til at dobbeltklikke med en mus. Men det skal et nyt computerprogram nu lære dem. (Foto: Colourbox)

Fra år 2015 skal hele den offentlige sektor være digital. Og det er en stor mundfuld for ældre, der har svært ved computere - især når man aldrig nogensinde har været på internettet. Og det er der stadig over 400.000 danskere over 65 år, der ikke har.

Men nu får de ældre en hjælpende hånd fra computerne selv. I dag lancerer Ældre Sagen i samarbejde med it-virksomheden KMD et nyt computerprogram, der skal lære de ældre at bruge en computer.

Dobbeltklik er svært

Programmet, som er et slags minikursus, skal lære de ældre de helt basale ting som for eksempel at bruge en mus. For det kan være rigtigt svært, siger it-ansvarlig i Ældre Sagen, Erik Kjær:

- Det er ikke en naturlig ting for ældre og deres motorik at bruge en mus. Det der med at dobbeltklike, det er simpelthen så svært for dem, fordi det bliver til to enkeltklik i stedet for, siger han til DR Nyheder.

Udviklet af ældre til ældre

Programmet er blevet til gennem flere workshops med frivillige fra Ældre Sagens it-korps og udviklere fra KMD. Programmet er også i flere omgange blevet testet hos de ældre selv.

78-årige Emilia Højbjerg er en af de første, der har prøvet det nye program. Hun er begejstret over de muligheder internettet har og derfor vil hun rigtig gerne lære at blive bedre til at bruge sin computer.

- Jeg har haft min computer i halvandet år, så jeg kan tale med min søster i Spanien gratis ved hjælp af Skype. Men det er det eneste, jeg bruger den til. Jeg kan ikke finde ud af internettet, siger hun til DR Nyheder.

Flybilletter og skat

Men Emilia Højbjerg vil også gerne kunne tjekke sine skatteoplysninger, bruge netbank og surfe på nettet efter billige flybilletter.

- Jeg vil gerne kunne finde en billig flybillet til Madrid, så jeg kan besøge min familie. Og så er der alt det der med kommunen og skat og sådan, siger hun.

En digital offentlig sektor skræmmer

It-ansvarlig i Ældre Sagen, Erik Kjær forklarer, at mange ældre først nu er blevet rigtig klar over, at det er vigtigt, at de lærer at bruge en computer.

- Kommunerne de digitaliserer, så derfor føler mange ældre virkelig et behov for at komme i gang med at bruge en computer, siger han.

Fra år 2015 er det meningen at digitale selvbetjeningsløsninger skal være det naturlige førstevalg, når man bestiller pas, vælger vuggestueplads eller søger om en byggetilladelse. Det er målet i den såkaldte digitaliseringsstrategi, som både KL, Danske Regionerne og staten står bag.

Download eller på kursus

Det nye selvhjælpsprogram kan man finde på Ældre Sagens hjemmeside. I løbet af det første år håber Ældre Sagen at op mod 10.000 ældre vil finde vej til deres side og downloade programmet eller prøve kræfter med det på et af deres it-kurser.